Gombamártás
Hozzávalók: 20 dkg friss vagy 3 dkg szárított gomba, 2 kanál vaj, egy kisebb hagyma, 1 evőkanál darázs liszt, 1 csésze tejföl, őrőlt feketebors, piros paprika, só, víz, zöldpetrezselyem
A friss gombát megtisztítjuk, férges részeit eltávolítjuk, megmossuk. és vékonyra felszeleteljük. A vajon kissé megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, rátesszük a gombát, és többszöri kevergetés mellett puhára pároljuk. Mikor már puha, zsírjára pirítjuk. Meghintjük a darázs liszttel, megsózzuk és megborsozzuk és megpaprikázzuk, átkeverjük és felöntjük annyi vízzel, hogy mártás sűrűségű legyen. Felforraljuk, majd a tejföllel és az apróra vágott zöldpetrezselyemmel már csak átforraljuk. Ha kell, kevés cukrot teszünk bele. Ha szárított gombából készítjük, akkor ezt előbb megfőzzük és utána pároljuk meg.
2 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 20 dkg gomba, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 5 dkg sajt, só, bors
Apróra vágott vöröshagymát a 2 evőkanál olajon üvegesre pároljuk, beletesszük a vékony, apró szeletekre vágott gombát (ha üveges gombát használunk, akkor a levét lecsurgatjuk!), megsózzuk, borsozzuk, és pár perc alatt, sűrű kevergetés mellett zsírjára sütjük. 1 evőkanál liszttel tovább pirítjuk, majd az apránként hozzáadott tejföllel folytonos kevergetés mellett felengedjük. Ha túl sűrű, tejjel még lehet higítani. Amikor a tejföllel felforrt, belereszeljük a sajtot, és levesszük a tűzről.
Tálaláskor a hússzeletekre halmozzuk a sűrű gomba szószt.
Fokhagymamártás
Hozzávalók:2 evőkanál olaj, 2 evőkanál darás liszt, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl, só, kb. 3 dI víz,vagy csontlé,zöldpetrezselyem
Az olajból és darás lisztből nem túl sötét rántást készítünk, majd beletesszük a szétnyomkodjuk fokhagymát, összekeverjük, és felöntjük a vízzel vagy csontlével. Felforraljuk. időnként megkevergetjük.Beleöntjük a tejfölt, megsózzuk, átforraljuk, és ha kell, átszürjük. A kész mártásba beleszórjuk a finomra vágott zöldpetrezselymet.
Pizzamártás
1 teáskanál vöröshagymakrém, olaj, 1 mokkáskanál fokhagymakrém, 1 doboz paradicsompüré, só, bors, majoránna, oregánó, babérlevél, petrezselyemzöld
Egy evőkanál olajon megpirítjük a vöröshagymakrémet, hozzáadjuk a fokhagymakrémet a paradicsompürét, felöntjük 1 dl vízzel és addig forraljuk, amíg a felére sűrűsödik. Közben sóval, borssal, majoránnával, oregánóval, apróra vágott petrezselyemmel és 1 db babérlevéllel fűszerezzük.