Fokhagymás-bazsalikos makaróni
Hozzávalók:40 dkg makaróni, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 friss peperóni, 1 csokor bazsalikom, 8-10 evőkanál olaj.
A fokhagymát nagyon vékonyan felkarikázzuk. A peperónit kimagozzuk, majd felkarikázzuk. A megmosott bazsalikomot finomra vágjuk. Az olajat egy serpenyőben felforrósítjuk és átforgatjuk benne a fokhagyma és peperónikarikákat. Belekeverjük a bazsalikomot, majd megfőzzött, leszűrt forró tésztát és tálaljuk.
Fűszeres sonkás makaróni
Hozzávalók: 30 dkg makaróni, 12 dkg zöldborsó, 8 dkg füstölt szalonna, 25 dkg főtt-füstölt sonka, 5 dkg vaj, 10 dkg reszelt sajt, őrölt bors, szerecsendió, kakukkfű, só.
A makarónit sós vízben kifőzzük, leszűrjük és jól lecsepegtetjük. Az apró kockákra vágott sonkát sóval, borssal, szerecsendióval, kakukkfűvel fűszerezzük, majd hozzákeverjük a párolt zöldborsót és a kifőtt makarónit. Az olvasztott vajjal jól összekeverjük, majd az egészet tűzálló tálba öntjük, megszórjuk reszelt sajttal, és a sütőben jól átforrósítjuk.
Hagymatokány
l/2 kg hagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 dl tejföl , pirospaprika, só, 1 púpozott teáskanál liszt
A kockára vágott szalonnát kiolvasztjuk, és megpirítunk benne egy kis fej reszelt hagymát. Megszórjuk pirospaprikával, és hozzáadjuk a maradék megtisztított hagymát, kevés vízzel felengedjük, hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot, paprikát. Sóval ízesítjük és fedő alatt puhára pároljuk. Tejfölös habarással besűrítjük, galuskával tálaljuk.
Pizzaalap
Tészta:
40 dkg liszt, 2 dkg élesztő, só, langyos víz
A lisztet deszkára szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük a langyos vízben elkevert élesztőt, megsózzuk és annyi langyos vízet adunk még hozzá, hogy lágy, nyútható tésztát tudjunk gyúrni belőle. Miután összeállítottuk, letakarjuk és kb. duplájára kelesztjük. A cipót 25-30 cm átmérőjű kerek lapra kinyújtjuk, olajjal megkent sűtőlemezre rakjuk. Pizzaszósszal megkenjük vagy paradicsommal megrakjuk, rárakjuk a járulékos anyagokat és előmelegített sűtőben kisütjük.
Pizzamártás:
1 teáskanál vöröshagymakrém, olaj, 1 mokkáskanál fokhagymakrém, 1 doboz paradicsompüré, só, bors, majoránna, oregánó, babérlevél, petrezselyemzöld
Egy evőkanál olajon megpirítjük a vöröshagymakrémet, hozzáadjuk a fokhagymakrémet a paradicsompürét, felöntjük 1 dl vízzel és addig forraljuk, amíg a felére sűrűsödik. Közben sóval, borssal, majoránnával, oregánóval, apróra vágott petrezselyemmel és 1 db babérlevéllel fűszerezzük.
Rakott tészta
Hozzávalók: 30 dkg kocka tészta, 25 dkg főtt-füstölt sonka, 10 dkg reszelt sajt, 4 dl tejföl, 5 dkg vaj, 1 tojássárgája, 1-2 evőKanál olaj, fél fej vöröshagyma, pirospaprika, őrölt bors, só.
A tésztát sós vízben kifőzzük, leszürjük, és olvasztott vajjal összekeverjük. Kevés olajban a finomra vágott hagymát megpirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, és hozzátesszük a darált sonkát. Borssal fűszerezzük, majd összekeverjük a kifőtt tésztával és a tejföl felével. Mélyebb tűzálló tálat kivajazunk, és beletesszük a tésztát. A megmaradt tejfölt összekeverjük a tojássárgájával és a reszelt sajttal, a tésztára öntjük, és közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük.
Sonkás-gombás makaróni
Hozzávalók: 50 dkg makaróni,25-25 dkg füstölt sonka és ,gomba, 20 dkg reszelt sajt, újhagyma, gerezd fokhagyma, 1 doboz paradicsompüré, ,5 dl paradicsomlé, olaj, vaj, cukor, petrezselyem, őrölt bors, só.
Enyhén sós vízben kifőzzük a tésztát, majd leszűrjük, és kevés vajjal összekeverjük. Egy serpenyőben az olajban megpirítjuk a vékonyan felkarikázott hagymát, az apróra vágott fokhagymát, majd beletesszük a felszeletelt gombát. Sóval, borssal, finomra vágott petrezselyemmel ízesÍtjük, belekeverjük a metéltre vágott sonkát, és együtt megpároljuk.A paradicsompürét és a paradicsomlét a sonkás gombára öntjük. Kevés cukorral ízesítjük, és ízlés szerint sóval,
Tejes-vajas kenyér sütőzacskóban
Hozzávalók: 3dl tej, 2 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 5 dkg vaj, 50 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő
Elkészítés: A hozzávalókat a megadott sorrendben a kenyérsütőgépbe tesszük, és dagasztjuk, majd duplájára kelesztjük. (Ha nem kel meg eléggé a tészta, tegyük félre, és hagyjunk neki időt arra, hogy megemelkedjen!) A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyútjuk, és hosszúkás kenyeret formálunk belőle. Éles késsel átlósan bevagdossuk, egy gyors mozdulattal a folyó csap alá tartjuk, majd sütőzacskóba tesszük. A zacskót lezárjuk, és 5 helyen megszurkáljuk spéktűvel. Előmelegített sütőben, 190 fokon 40-45 perc alatt készre sütjük. A sütőzacskót óvatosan kivágjuk, a kenyeret rácson kihűtjük. Sokáig friss marad, és nem csak szép, de nagyon finom is.