Fóliás burgonya
8 db egyforma méretű krumpli, 20 dkg gomba konzerv, 1 póréhagyma, 2 dl tejszín, 15 dkg füstölt sajt, 2 kanál vaj, 1 kanál liszt, fűszer ízlés szerint
A krumplit alaposan megmossuk, egyenként alufóliába csomagoljuk, és sütőben megsütjük. A gombát leszűrjük, feldaraboljuk. Serpenyőben megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és a gombát. Néhányszor átforgatjuk, közben megfűszerezzük. Mielőtt hozzáadnánk a tejszínt, liszttel megszórjuk, alaposan kiforraljuk, majd levesszük a tűzről és belekeverjük a reszelt sajtot.
A sült krumpli tetején megbontjuk a fóliát, és a burgonyát X alakban bevágjuk, hogy a teteje szétnyíljon. Ebbe töltjük a tejszínes gombát. Hagymával, paprikával díszítve tálaljuk.
Gombafasírt
Hozzávalók: 60 dkq ,qomba,1 fej vöröshaqyma, 5 dkq liszt, 2 tojássárqája, 10 dkq zsemlemorzsa, 1 csokorpetrezselyem, őrölt bors, só, olaj a sütéshez.
A megtisztított és megmosott gombát apróra vágjuk. Kevés olajban üvegesre pirítjuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a gombát, és nagylángon pirítjuk. Sóval, borssal, petrezselyemmel fúszerezzük. Amikor a gomba zsírjára pirult, liszttel megszórjuk, és rövid ideig tovább pirítjuk. A túzről levéve hozzákeverjük a tojássárgákat, majd kihútjük. Vizes kézzel pogácsákat formázunk belőle, zsemlemorzsába forgatjuk, és kevés forró olaj
ban kisütjük. Főzelékekhez feltétként kínáljuk.
Töltött gomba
Hozzávalók:80 dkg gomba, 2 db csirkemáj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 db tojás, 5 dkg reszelt sajt , zsemlemorzsa, vaj, olaj, petrezselyem, őrölt bors, só.
A csirkemájakat leforrázzuk, majd apró kockákra vágjuk. A gombát alaposan megmossuk a szárát és a kisebb gombafejeket felaprítjuk. Kevés olajban üvegesre pirítjuk a finomra vágott hagymát és hozzáadjuk a gombavagdalékot. Rátesszük a májat és sóval, borssal, vágott petrezselyemmel fűszerezve néhány percig együtt pirítjuk. Megszórjuk zsemlemorzsával és belekeverve az egész tojást sűrűre sütjük. A sóval, borssal meghintett gombafejeket kivajazott tűzálló edénybe rakjuk, majd májas töltelékkel megtöltjük. Megszórjuk reszelt sajttal, kis darabka vajat teszünk mindegyik tetejére és közepes hőmérsékletű sütőben kb 10 perc alatt készre sütjük.
Zötdségfasírozott
Hozzávalók: 20-20 dkg gomba,karalábé és zöldborsó, 40 dkg leveszöldség, 3 tojás, 3 zsemle, 3 dl tej, 1 kis fej vöröshagyma, petrezselyem,zsemlemorzsa, marqarin, majoránna, szerecsendió, őrölt bors, só. .
A kifejtett zöldborsót és a felkockázott leveszöldséget kevés sós vízben félpuhára pároljuk. A kockákra vágott hagymát két evőkanál margarinban megpirítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott gombát, sóval, szerecsendióval fűszerezzük,és fedő alatt megpároljuk. A zsemléket tejbe áztatjuk. A leszúrt,kihúlt párolt zöldséget összekeverjük a hagymás gombával, majd hozzáadjuk a kinyomkodott zsemléket, a tojásokat, és annyi zsemlemorzsát, hogy megkösse. Közben sóval, borssal, majoránnával és vágott petrezselyemmel ízesítjük. A masszát margarinnal kikent tepsibe, rúd alakúra formázzuk, a tetejét megszórjuk zsemlemorzsával, aprómargarindarabokat morzsolunk rá, és előmelegített sütőben, mérsékelt lángon megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Felszeletelve tálaljuk, burgonyapürével köríthetjük.