Csontleves gombás grízgaluskával
1,2 kg rövidkarajcsontja, 3 közepes sárgarépa, 1 nagy petrezselyemgyökér, 1-1kis darabka karalábé és zeller, 1 vöröshagyma, 1gerezd fokhagyma, ételízesítő, petrezselyemzöld, szemes bors, só.
A gombás grízgaluskához: 1 nagyobb csiperkegomba, 1 tojás, gríz
A megmosott csontot hideg vízben feltesszük főni, majd lehabozzuk, és mérsékeljük a tüzet. A zöldségeket megtisztítjuk, egészben hagyjuk, csak a karalábét vágjuk darabokra, ha túl nagy. A petrezselyemzöldet csomóba kötjük, majd valamennyit a leveshez adjuk. Mikor újra felforr, sóval, szemes borssal, kevés ételízesítővel fűszerezzük, és mérsékelt tűzön, gyöngyöző forralással mint a húslevest, készre főzzük. A grízgaluskához a gombát finomra lereszeljük. A tojást kettévesszük, a fehérjét habbá verjük, majd belekeverjük a sárgáját. Sóval ízesítjük, beletesszük a gombát, annyi grízt keverünk hozzá, hogy galuska sűrűségű legyen, és félretesszük. Sós vizet forralunk, villával beleszaggatjuk a grízgaluskákat, és megfőzzük. Tálaláskor a csíkokra vágott zöldségekre és a leszűrt galuskára merjük a leveslét.
Bazsalikom-krémleves
1 hagyma. 2 nagy burgonya,3 csokor friss bazsalikom,7 dl zöldségleves (Ieveskockából) ,frissen őröltfehér bors, 3 evőkanál krémsajt ,1 evőkanál vaj, só, citromlé ,10 dkg koktélparadicsom
A megtisztított és finomra aprított hagymát egy lábasban evőkanálnyi vajon üvegesre pároljuk. A burgonyát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, a hagymára szórjuk, és együtt tovább pároljuk. A jól leöblített bazsalikomlevelekből néhány szálat félreteszünk, a többit durvára vágjuk és a burgonyára szórjuk. Felöntjük a zöldséglevessei, és gyenge tűzön, fedő alatt 20 percig főzzük. Ha a burgonya puhára főtt, krumplinyomóval összetörjük, és hozzákeverjük a krémsajtot.Egyenletesen simára kevergetjük, közbensóval, fehér borssal fűszerezzük,majd még egyet forralunk rajta.Az elkészült levest megkóstoljuk,utófűszerezzük, majd még egy, kevés citrom lével ízesítjük.Tálaláskor megmosott ésfélbevágott apró koktélparadicsommal és a félretett, kicsire vágott bazsalikomlevelekkel díszítjük.A koktélparadicsom és a bazsalikom íze jól harmonizál egymással.
Erdeigombakrémleves
Hozzávalók:32 dkg vegyes erdeigomba, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál vaj, 6 dl húsleves, 2 dl tejszín, 1 dl száraz fehérbor,liszt, őrölt bors, só
Mossuk meg alaposan a gombákat folyó vízben, hogy ne maradjon rajtuk föld. Olvasszuk meg a vajat, és pirítsuk meg benne az apróra vágott hagymát. Tegyük hozzá a felaprított gombát és, sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk megdinsztelődni. Szórjuk meg egy kanál liszttel, majd öntsük fel először a húslevessel, végül a tejszínnel. Forraljuk össze, pépesítsük botmixerrel, öntsük hozzá a bort, és még egyszer forraljuk át. Pirított zsemlekockával kináljuk.
Fokhagymás zellerkrémleves
1 zellergumó a zöldjével együtt ,3 burgonya,só,zöldségkrém (tubusos),8 gerezd fokhagyma ,kakukkfü ,bazsalikom,2 dl tej,1 dl tejföl.
A zellert és a burgonyát megtisztitom, megmosom és annyi sós vízben, hogyellepje,puhára főzöm.A főt burgonyát és zellert kanálnyi zöldségkrémmeI péppé dolgozom, hozzáadom. az összetört fokhagymát és a fűszereket, tejjel felengedem majd hozzáadom a tejfölt. Ha túl sűrű lenne, vízzel vagy erőlevessel hígítom. Közepes tűzön felforralom, forrón, pirított kenyérkockákkal tálalom; kis tálban apróra vágott zellerzöldet helyezek az asztalra.
Fűszeres krémleves
Hozzávalók: 50 dkg tejszínes krémsajt. 4-4 evóKanál friss kapor és snidling. 2 evőkanál friss tárkony. 1-1 evőkanál friss koriander- és mentalevél. 1 gerezd fokhagyma. 2,5 dl szénsavmentes ásványvíz . őrölt bors . Só a díszítéshez: petrezselyemlevelek.
Salátástálban alaposan elkeverjük a krémsajtot a finomra vágott fűszerekkel és a zúzott fokhagymával, majd sózzuk, borsozzuk. Fokozatosan hozzáadjuk a jegesre hűtött vizet, addig, amíg sűrű levest kapunk. Ha nem elég a megadott vízmennyiség, kanalanként adjunk hozzá még vizet ,lefedjük, és egy órára hűtőbe. tesszük. Tálalás előtt, ha szükséges, utófűszerezzük, és jegesre hűtött levesescsészékbe töltjük.
Kakukkfüves hagymaleves pulykagombócokkal
A leveshez: 1 fej vöröshagyma, 1 fej lila hagyma, fél póréhagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál cukor, 1 dl fehérbor, fél liter húsleves fél csomag petrezselyem. 2 ág kakukkfű, olaj A gombócokhoz: 20 dkg pulykamellfilé, petrezselyem, só, bors
1. Olajat forrósítunk, beleszórjuk a cukrot, kevergetve addig karamellizáljuk, amíg borostyánszínű nem lesz, majd hozzátesszük a felezett, karikára vágott hagymákat, ráöntjük a bort, fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel, és felengedjük félliternyi előre elkészített húslevessel.
2. A pulykahúst egyforma kis darabokra vágjuk vagy húsdarálón megdaráljuk, sóval, borssal fűszerezzük, és a szintén finomra vágott petrezselyemzöldet is belekeverjük. A masszából kézzel kis gombócokat formázunk, majd a forrásban lévő levesbe tesszük, és addig főzzük, amíg a gombóc elkészül.
Káposztás bableves
Hozzávalók 4 személyre: 250 g tarkabab, 600 g füstölt sertéscsülök, 100 g paprikás, füstölt kolbász, 200 g savanyú káposzta, 1 babérlevél, 2 gerezd fokhagyma, 1/4 kk. borsikafű, 10 szem bors, só, 30 g liszt, 2 + 1 dl tejföl
Előző este átválogatjuk a babot, megmossuk a csülköt, és külön-külön tálban mindkettőt beáztatjuk hideg vízbe. Másnap 2 l hideg vízben feltesszük főni a csülköt. Langyos, folyó víz alatt megmossuk a kolbászt, vékonyan felkarikázzuk. A savanyú káposztát (ha túl savanyú, kissé kimossuk) apróra vágjuk. A babot leszűrjük, leöblítjük. Amikor a csülök már majdnem puha, hozzáadjuk a babot, a babérlevelet, teatojásba zárva a fokhagymát, a borsikafüvet és a borsot, 10 percig főzzük. A leveshez adjuk a káposztát és a kolbászt, az egészet puhára főzzük. A megfőtt csülköt kivesszük a levesből, kicsontozzuk, bőrét eltávolítjuk, a húst felaprózzuk. A lisztet simára keverjük 2 dl tejföllel, a leveshez adjuk, felforraljuk. Visszatesszük bele a csülökhúst, eltávolítjuk a teatojást és a babérlevelet, végül ízlés szerint sózzuk, összeforraljuk. Tálaláskor a leves tetejét tejföllel és kaporral/petrezselyemmel díszítjük.
Kolbászos lebbencsleves
8 dkg füstölt szalonna, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 kiskanál fűszerpaprika,25 dkg lebbencstészta, 30 dkg tisztított burgonya, 15 dkg füstölt kolbász, 3 evőkanál lecsó, só, frissen őrölt bors, 2 szál zeller zöld
A füstölt szalonnát kicsi kockákra daraboljuk, egy nagy fazékban kisütjük a zsírját, majd rászórjuk az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, és megfuttatjuk. Ezután lehúzzuk a tűzről, megszórjuk fűszerpaprikával, hozzáadjuk a tepsibe tett, a sütőben zsiradék nélkül megpirított lebbencstésztát, az 1 x 1 centis kockákra vágott burgonyát, a vékony karikákra szeletelt füstölt kolbászt, a lecsót, átforgatjuk, és felengedjük annyi vízzel, hogy 4-5 ujjnyival ellepje. Ha felforrt, megsózzuk, megborsozzuk, aprított zeller zölddel ízesítjük és közepes tűzön addig főzzük, amíg a krumpli és a tészta megpuhul. Közben, ha kell, a levét vízzel vagy zöldséglevessel pótoljuk. Forrón tálaljuk.
Köménymagos leves
1 teáskanál köménymag, 1 evőkanálnyi vaj, 1 evőkanál liszt, pirospaprika, só, 1-2 szelet kenyér, 5 dkg sajt.
A vajból és a lisztből sötét színű rántást készítünk, hozzáadjuk a köménymagot, meghintjük egy késhegnyi pirospaprikával, felengedjük vízzel, sóval Ízesítjük és jól felforraljuk. Közben a kenyeret kis háromszögekre vágjuk, megpirítjuk, és az egyik oldalára ráolvasztjuk a reszelt sajtot.
A levest kb. félórás főzés után leszűrjük, és közvetlenül tálalás előtt a tetejére dobjuk a kenyérkéket.
Magyaros gombaleves csipetkével
30 dkg gomba, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1/2 zellergumó, 1 vöröshagyma, 1 dl olaj, 1 csomó petrezselyemzöld, 2 dl tejföl, 2- 3 evőkanál liszt. A csipetkéhez:12 dkg, liszt, 1 tojás, csipet só.
A zöldségeket előkészítjük (tisztítás, hámozás), majd apró kockákra vágjuk, a gombát szeleteljük. A vöröshagymát., finomra vágjuk, majd olajban megpirítjuk, ezután hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket, kevés pirítás után a gombát, és még 3-4 percig együtt pároljuk. Meghintjük fűszerpaprikával, és felöntjük kb. 2,5 liter vízzel. Harminc percig főzzük, közben tejfölös habarást készítünk liszttel és kevés vízzel, majd besűrítjük vele a levest.
Közben fűszerezzük őrölt borssal, sóval, megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel. Külön kifőzött csipetkével tálaljuk.
Minesztra-leves
50 dkg vegyes zöldség, fél darab zeller, negyed fej kelkáposzta, 1 burgonya, 1 hagyma, só, bors, bazsalikom, 2 gerezd fokhagyma, olaj, 6 dkg szalonna, 2 evőkanál paradicsompüré, fél csokor petrezselyem zöld, 15 dkb spagetti, 5 dkg reszelt sajt.
Az apró kockára vágott szalonnát egy levesesfazékban kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát, majd a paradicsompürét is belekeverve néhány percig tovább pirítjuk. Fűszerezzük sóval, borssal, bazsalikommal. A zöldségféléket vékony csíkokra vágjuk, de nem egyszerre tesszük hozzá: először a zellert, a sárga- és a fehérrépát pároljuk néhány percig, mert lassabban puhul, csak aztán tesszük bele a burgonyát és a káposztát. Felengedjük vízzel vagy csontlével, és addig főzzük, amig a zöldségek mind megpuhulnak. TálaIásnál apróra tört, külön főzött spagettit és reszelt sajtot teszünk bele.
Pikáns burgonyaleves kolbásszal, tejfölösen
Hozzávalók: 4 db sárgarépa, 2 db fehér répa, 1,5 kg krumpli, 1 fej karalábé, 1 negyed zeller, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kanál pirospaprika, 0,5 I tejföl, 30-40 dkg csípös, füstölt száraz kolbász (1 szál), rántás (2 kanál olaj, 2 kanál liszt, 5 gerezd fokhagyma, 1 kanál paprika), 1,5 olaj.
A zöldségeket megtisztítottam, majd felkarikáztam, illetve kockáztam (a krumplit), a hagymát egyben hagytam. 1,5 dl olajon egy picit megpiritottam a sárgarépát, majd a krumpli kivételével az összes zöldséget a leveses fazékba raktam, és kb. 2,5-3 liter vízzel engedtem fel. Megsóztam, majd fedö raktam rá. Nagyjából egy óra múlva ellenöriztem a zöldségek puhaságát, és mivel a fakanállal el tudtam vágni öket, ment a fazékba a krumpli és a felkarikázott kolbász is. Amikor a krumpli megpuhult el készítettem a rántást. Két kanál olajra, két kanál lisztet tettem, egyneműre kevertem, és beleraktam a felkarikázott 5 db fokhagymagerezdet. Néhány percig együtt pirultak, majd a tűzről levéve rádobtam az egy kanál pirospaprikát, összekeverem, felengedtem 4 dl hideg vízzel. A masszát kikevertem, ment a levesbe, melyet felforraltam. 2 perccel késöbb pedig felöntöttem 0,5 I tejföllel. Az egészet még egyszer felforraltam, és kóstolás után késznek nyilvánítottam.
Pulykamellbecsináltleves zsemlegombóccal
Hozzávalók: 50 dkg pulykamell,10-10 dkq sárqa- és fehérrépa, 5-5 dkg zeller, qomba és zöldborsó, 3-4 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, 4 dkg liszt, 1 dl tejszín, szerecsendió, őrölt fehérbors, só; a zsemle,qombóchoz: 2 zsemle, 8 dkg liszt, 1 tojás, fél fej vöröshagyma,1 evőkanál olaj, fél csokor petrezselyem, őrölt bors, só.
A pulykahúst és a zöldségeket kockákra vágjuk. Olajban üvegesre pirítjuk a finomra vágott hagymát, majd beletesszük a húst és a zöldségeket. Állandóan kevergetve, fedővel letakarva félig puhára pároljuk. Felengedjük 1,5 l vízzel, sóval, reszeIt szerecsendióval, borssal, és apróra vágott petrezselyemmel fűszerezzük, Amikor a hús megpuhult, világos rántás sal sűrítjük, és a tejszínt hozzáöntve jól kiforraljuk. Közben belefőzzük a zsemlegombócokat. A beáztatott zsemlét jól kinyomkodjuk.Hozzáadjuk az apróra vágott, pirított hagymát, a tojást és a petrezselymet. Sóval, borssal fűszerezzük, végül meghintjük liszttel, és jól összedolgozzuk.
Pulykaraguleves
40 dkg pulykamellfilé, őrölt fekete bors, 1 fej vöröshagyma, 1 dl olaj, só,kevés apróra vágott petrezselyem és tárkonylevél, 1 liter csontlé (lehet húsleveskockából is), 20 dkg vegyes zöldség, 1 cikk zeller, 10 dkg gomba, 2 dl tejszín, 1 evőkanál tárkonyecet, néhány csepp citromlé.
A pulykahúst megmossuk, hártyás részeit és az inakat eltávolítjuk, majd a színhúst apró kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, és a fele olajon aranysárgára pirítjuk. Rátesszük az apró kockákra vágott pulykahúst, megsózzuk, borsozzuk, megszórjuk a finomra vágott petrezselyemmel, a tárkonylevéllel, és kevés csontlével felengedjük. Közben megtisztítjuk a zöldséget, a zellert, a gombát, kockákra vágjuk, egy másik lábasban kevés olajon lassan megpároljuk, majd a maradék csontlével felengedjük, és a húsleveshez adjuk. Világos rántást készítünk a maradék felhevített olajból a liszttel, egy kis lével simára keverjük, és a leveshez öntjük. Tejszínnel dúsítjuk, ha kell, fűszerekkel ízesítjük. Tárkonyecettel és egy kevés citromlével savanyítjuk, jó forrón tálaljuk, néhány félretett sárgarépával díszítjük. Ha valaki nem kedveli a pulykát, a levest elkészítheti csirkemellfiléből is.
Tárkonyos burgonyaleves
Hozzávalók: 50 dkq burgonya, 1 szál póréhaqyma, 2 paradicsom, 1 ,qerezd fokhaqyma, 2 dl tejföl, 2-2 evőkanál liszt és olaj, tárkony, pirospaprika, őrölt bors, só.
A meghámozott burgonyát kockákra vágjuk. A lisztből és az olajból pirospaprikával és zúzott fokhagymával rántást készítünk, hideg vízzel feleresztjük. Amikor felforr, beletesszük a burgonyát, és puhára főzzük. Mielőtt elkészül, hozzáadjuk a felkarikázott póréhagymát, és a negyedekre vágott,
lehéjazott paradicsomgerezdeket. Só-val, borssal, tárkonnyal fűszerezzük, és tálaláskor ízlés szerint tejföllel ízesítjük.
Zöldséges pulykaraguleves
1/2 dl olívaolaj, 1 vöröshagyma, 2 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 cikk zellergumó, 50 dkg pulykacomb, só, frissen őrölt bors, 1 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, csokor petrezselyem, 1 kiskanál szárított tárkony, 1 citrom
Az olívaolajat felforrósítjuk, beleszórjuk az apróra vágott vöröshagymát, a kicsi kockákra darabolt sárgarépát, fehérrépát, zellergumót, a 2 x 2 centis kockákra vágott pulykacombot, és kevergetve fehéredésig sütjük. Ezután felöntjük annyi vízzel, hogy 4-5 ujjnyival ellepje, majd ha felforrt, megsózzuk, megborsozzuk, és közepes tűzön majdnem puhára főzzük. Ekkor a tejfölt a liszttel, kevés vízzel elkeverjük, majd kevés forró levet adunk hozzá, hogy a hőmérséklete kiegyenlítődjön, és kevergetve a leveshez öntjük. Ha felforrt, lehúzzuk a tűzről, és megsózzuk, megborsozzuk, és aprított petrezselyemmel, tárkonnyal, frissen csavart citromlevével pikánsra ízesítjük. Forrón tálaljuk és ízlés szerint főtt lúdgégetésztával vagy más levesbetéttel is gazdagíthatjuk.
Zöldségleves zsemlegombóccal
2 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér, kis darab zeller és karalábé, 2 kis fej hagyma, 10 dkg zöldborsó, 2 zsemle, 2 tojás, só, bors, petrezselyemzöld, olaj, pirospaprika, ételízesító, 1 dl tejföl, zsemlemorzsa
A karikára vágott zöldségeket és egy fej hagymát kevés olajon megpároljuk, pirospaprikával megszórjuk, és kb. három litemyi vízzel felöntjük. Sóval, ételízesítóvel fűszerezzük, majd lassú forralással puhára fózzük. Amikor már félpuha, adjuk hozzá a kiolvasztott zöldborsót. A vízbe áztatott zsemlét kinyomkodjuk, egy fej reszelt hagymát kevés olajon megpárolunk és a zsemléhez keverjük. Hozzáadjuk a tojásokat, sóval, borssal, ételízesítóvel, vágott petrezselyemzölddel fúszerezzük, kevés zsemlemorzsát adunk hozzá, s végül összekeverjük. Kézzel gombócokat formálunk belőle, és a lassan fővő levesben megfózzük. Tálaláskor vágott petrezselyemmel ízesítjük.