Zöldborsós burgonyapüré
Hozzávalók: 1 kg burgonya, .25 dkg kifejtett zöldborsó, 1 dl tej, 2 evőkanál tejföl, 1 evőkanál vaj, citromlé, só.
A krumplit apróra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Közben a zöldborsót is puhára főzzük. A krumplit passzírozón átnyomjuk, a leszúrt zöldborsóhoz adunk egy deci tejet, jól összeturmixoljuk, és a krumplihoz öntjük. Vajjal, tejföllel jól összekeverjük, és ha szükséges, sózzuk. A krumplipürét tányérokra adagoljuk, és akár virslivel is fogyaszthatjuk vagy húsételek melléköretként tálaljuk.
Sajtos burgonya
Hozzávalók: 80 dkg burgonya 20 dkg edami sajt 5 dkg vaj 2,5 dl tej őrölt bors só.
A burgonyákat , majd megfőzzük. (Vigyázzunk, ne repedjen meg a héjuk!) Kihűtjük, meghámozzuk, és fél cm-es kockákra vágjuk. A sajtból forgácsokat vágunk. Vajjal kikent, mély tepsibe fektetünk egy adag burgonyát, sóval, borssal meghintjük, a sajtforgácsokkal megszórjuk, és vajdarabkákat morzsolunk a tetejére. Ezt addig folytatjuk, amíg a hozzávalókból tart. Tejjel meglocsoljuk, és közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük. Marhasült, csirkesült vagy sült hal mellé, ecetes fejes salátával kitűnő köret.
SZERB BAB (tepsiben sült bab)
Hozzávalók: 1 kg nagyszemű bab, 1 szál sárgarépa, fél kg vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, ételízesítő, só, őrölt bors, étolaj, 1-2 evőkanál liszt, őrölt pirospaprika.
A babot este hideg vízbe beáztatjuk úgy, hogy a víz teljesen ellepje. Reggel leöntjük róla a vizet, és friss vizzel felöntjük, amiben felforraljuk a babot. Amikor a víz felforrt, leöntjük, és újból friss vizet öntünk rá, ebben a friss vízben főzzük tovább a babot. Teszünk bele kb. 1 fej apróra vágott vöröshagymát, kb. 1 teáskanálnyi zúzott fokhagymát, kockákra vágott sárgarépát, 1 babérlevelet, 1-2 teáskanál ételízesítőt, sót és őrölt borsot. Ezután a bab minőségétől függően feltesszük másfél-két órát főzni. Ha megfőtt a bab, készítünk egy könnyű rántást: serpenyőbe 1-2 evőkanál olajat öntünk, beleteszünk másfél evőkanál lisztet, és aranysárga színűre sütjük (nem szabad, hogy a liszt megégjen, és nem maradhat nyers sem). Amikor a rántás megfelelő színű, hozzáadunk kb. 1 teáskanálnyi őrölt pirospaprikát, amit a liszttel együtt kevergetve kicsit átsütünk, majd a kihűlt kész rántást beleöntjük a bablevesbe. Az így berántott babot a lángon hagyjuk még kb. 5 percig, majd levesszük a tűzről. Elkészítjük a pirított hagymát: serpenyőbe 1-2 evőkanál olajat öntünk és kb. 10 percig pirítjuk a maradék összevágott hagymákat (a hagymának meg kell puhulnia), közben belekeverünk 1-2 teáskanál ételízesítőt és 1 teáskanál őrölt pirospaprikát. Leszűrjük a babról a levét. A leszűrt babot tepsibe terítjük, ráhalmozzuk a pirított hagymát és összekeverjük a babbal, majd a leszűrt bablé egy részét ráöntjük a babra. A tepsit 250 fokos sütőbe tesszük, és 30-45 percig sütjük. Feltétnek a szerb bab mellé sült húst adunk.