Bejgli
A tésztához: 1/2 kg liszt, 5 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 2 dl tej, 2 dkg élesztő, csipet só, citromhéj reszelék. A töltelékhez: 1/2 kg darált dió, vagy mák, 20 dkg cukor, 2 dl tej, egy marék mazsola, vaníliás cukor, reszelt citromhéj.
A tejet meglangyosítjuk (de nem forraljuk fel), elkeverjük benne az élesztőt, egy kanálnyi cukrot, négy kanálnyi lisztet, majd meleg helyre tesszük és hagyjuk, hogy megkeljen. A maradék lisztben elmorzsoljuk a vajat és hozzáadjuk a sót, a maradék porcukrot, egy fél csomag vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tojássárgáját és a megkelt élesztős tejet (kovászt). A tésztát jól összegyúrjuk, konyharuhával letakarjuk, meleg helyre tesszük, míg megkel (kb. 1 óra). Ha megkelt, újból jól átgyúrjuk, két kis cipót formálunk belőle és egy ideig ismét pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket. A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot, a mazsolát, a mákot vagy a diót, citromhéjjal és vaníliás cukorral ízesítjük, felforraljuk, majd kihűtjük. A megkelt tésztákat kinyújtjuk, a töltelékkel megtöltjük, feltekerjük, belerakjuk a tepsibe és meleg, huzatmentes helyen fél órát újból pihentetjük. Ezután a tetejét megkenjük a felvert tojássárgájával és kb. 200 °C -os, előmelegített sütőben kisütjük.
Diós kocka
A TÉSZTÁHOZ:. 10 dkg porcukor, 20 dkg vaj, 30 dkg liszt,1 tojássárgája, 1 mokkáskanál vaniliáscukor , 1 mokkáskanál citromhéjreszelék, 15 dkg dióbél, 1 mokkáskanál fahéj A TÖLTELÉKHEZ: 20 dkg darált dió, 20 dkg cukor, 1 dl tej, 1teáskanál vaníliás cukor, 1 teáskanál citromhéjreszelék, 2 cI rum.
A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a porcukrot, a tojás sárgáját, a vaníliás cukrot, a citromhéjreszeléket, és 3 evőkanál darált diót, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Fél óráig hűtőben pihentetjük, utána mintegy fél centi vastagra kinyújtjuk. Villával megszurkáljuk, és kb. 180 °C-on kisütjük. Ezután a tésztát kettévágjuk, és az egyik felét még melegen felkockázzuk. A diópüréhez a cukrot felforraljuk a tejjel, beletesszük a diót, az ízesítő anyagokat, rövid forralás után kihűtjük. Hidegen keverjük hozzá a rumot. A kihűlt linzerlapra rákenjük a diókrémet, majd ráhelyezzük az előre felvágott lapocskákat. Éles késsel átvágjuk a lapok mentén a tölteléket és az alsó tésztát is. Porcukorral megszórva, diógerezdekkel díszítve tálaljuk.
Cseresznyés kocka
Hozzávalók:15 dkg vaj, 30 dkg finomliszt, 20 dkg porcukor, 3 tojás, 50 dkg cseresznye, fél csomag sütőpor, fél citrom reszelt héja
A vajat a porcukorral habosra keverjük, és a tojások sárgáját egyenként beleütjük. A lisztet átszitáljuk, majd beleszórjuk a sütőport, a reszelt citromhéjat, és hozzátesszük a tojásos vajhoz. Jól kidolgozzuk. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és azt is beleforgatjuk. Egy tepsit kivajazunk, liszttel körbehintjük, beleöntjük a masszát, és elsimítjuk benne. A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk, kicsit felitatjuk róla a nedvességet, majd a sűrű tészta tetején egyenletesen elrendezzük. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, és a tésztát közepes hőfokon fél óra alatt megsütjük. Tűpróbával győződhetünk meg a legkönnyebben arról, hogy megsült-e. Ha a tűn rajta maradt a massza, tovább kell sülnie. Amikor kihűl, kockákra vágjuk, a tetejét meghintjük porcukorral, tálra rakjuk, és máris kínálhatjuk vendégeknek.
Csokoládés fatörzs
Hozzávalók: (16 szelethez) a tésztához: 4 tojás 4 evőkanál cukor 3 evőkanál finomliszt 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor a csokoládékrémhez: 2 dl tejszín 20 dkg cukor 4 evőkanál cukrozatlan kakaópor 20 dkg vaj
A tésztához valókból a hagyományos módon piskótát sütünk, mindössze annyi különbséggel, hogy a lisztet kakaóval is ízesítjük. A sütőből kivéve még forrón, mint a piskótatekercset szokás, fölcsavarjuk. A krémhez a tejszínt a cukorral kevergetve fölforraljuk, utána a kakaót hozzáadjuk, majd amikor kihűlt, apránként a habosra kevert vajba dolgozzuk. A tésztát kihengergetjük, a krém nagy részével megtöltjük, újra föltekerjük. Mindkét végéből levágunk egy-egy szeletet, amit kis pogácsaszaggatóval kiszúrunk, és a törzshöz nyomkodjuk; ezek lesznek a fa "göcsörtjei". Ezután az egészet a maradék krémmel bevonjuk, recés habkártyával vagy villával „megfésüljük", vagyis hullámokat rajzolunk rá, végül dermedni hagyjuk.
Gesztenyés tekercs
25 dkg keksz, 20 dkg margarin, 5 cI rum, 10 dkg cukor, 2 evőkanál kókuszreszelék, 1 mokkáskanál kakaó; a krémhez: 10 dkg étcsokoládé, 12 dkg margarin, 10 dkg cukor, 25 dkg gesztenyepüré, 1mokkáskanál kókuszreszelék, 2 cI rum
A kekszet ledaráljuk, összedolgozzuk a margarinnal, a cukorral, a kókuszreszelékkel és a kakaóval, majd félre tesszük. Elkészítjük a krémet: a gesztenyepürét burgonyanyomón átnyomjuk, és elkeverjük a margarinnal, a cukorral, a kókuszreszelékkel. Bevizezünk egy tiszta konyharuhát, és kiterítjük. Rátesszük a kekszes massza felét, s vízbe mártott késsel 20 x 15 centis téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen elkenjük rajta a gesztenyetöltelék felét. Ezután a konyharuha segítségével feltekerjük. Ugyanígy készítjük el a másik tekercset is. Rövid hűtés után olvasztott étcsokoládéval bevonjuk, és a hűtőben jól megdermesztjük. Csak akkor szeleteljük, ha jól lehűlt. Alufóliába tekerve, mélyhűtőben hosszú ideig eláll. Fogyasztás előtt 10 perccel vegyük ki, hogy kiengedjen. Rendkívül finom, mindenki által kedvelt karácsonyi édesség. Édesszájú cukorbetegeknek is elkészíthetjük, de ilyenkor cukor helyett inkább használjunk édesítőszert, étcsokoládé helyett pedig diabetikus csokit.
Mascarponés túrótorta
A tésztához: 20 dkg liszt, 7 dkg cukor, 1 mokkáskanál sütőpor,7 dkg Rama sütőmargarin, 1 tojás, A töltelékhez: 50 dkg mascarpone krémsajt, 25 dkg túró, 1 kis pohár tejföl, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál liszt, 3 egész tojás, 10-15 dkg apróra vágott aszalt gyümölcs
A tészta alapanyagait összegyúrom, és kivajazott, 26 cm-es torta formába simítom úgy, hogyatésztának legyen kb. 1 cm-es pereme. A túrós massza összetevőit tetszés szerinti sorrendben keverőtálba teszem, majd simára keverem (de nem habosítom). Rásimítom a nyers tésztára. Előmelegített sütőben 190 fokon 40-50 perc alatt aranybarnára sütöm.
Márványkenyér
Hozzávalók kb. 20 szelethez: 80 g étcsokoládé, 1 kk. mézeskalácsfűszer, 300 g finomliszt+ a formához, 50 g étkezési keményítő, 1/2 tasak sütőpor, 200 g lágy vaj/ margarin+a formához, 225 g finomított kristály/ sütőcukor, 1 tasak vaníliás cukor, só, 4 tojás, 1/2 citrom reszelt héja, 8 ek. száraz fehérbor, 1 csapott ek. kakaó · (falhéjas) porcukor a szóráshoz · néhány csillagánizs a díszítéshez
Egy kb. 2 literes gyümölcskenyérformát kikenünk vajjal/margarinnal és meghintünk liszttel. A csokoládét apró darabokra vágjuk, meleg vízfürdőben felolvasztjuk, és elkeverjük benne a mézeskalácsfűszert. A lisztet, a keményítőt és a sütőport összevegyítjük. A vajat/margarint habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és 1 csipet sóval, egyenként beledolgozzuk a tojásokat, több részletben a lisztet, végül a citromhéjat. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A masszát két részre osztjuk, egyik felében elkeverjük a fehérbort, a másikban a csokoládét és a kakaót. A fehér massza felét a formába szedjük, közepére halmozzuk a csokoládésat, majd a maradék fehér massza következik. Villával összegabalyítjuk a kétféle tésztát, tetejét elsimítjuk. Középső borda magasságra helyezett rácson 75-80 percig sütjük, a közepébe szúrt bambuszpálcikával ellenellenőrizzük, hogy teljesen átsült-e. 10 percig a formában pihentetjük, aztán óvatosan rácsra borítjuk) megfordítjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni. Tálalás előtt a tetejét megszórjuk porcukorral, nem túl vékonyan (részben) felszeleteljük, tálra rendezzük, csillagánizsokkal díszítjük.
Túrós tiramisu tojás nélkül
25 dkg túró, 25 dkg mascarpone, narancslé, cukrászrum, cukor
ízlés szerint, 1-2 csomag babapiskóta, 1 csésze erős feketekávé, kakaópor
Egy szögletes üvegtál aljára rakom a babapiskótát, meglocsolom a kávéval és a rummal, de vigyázva, hogy ne áztassam el, éppen csak megszívja magát kissé. Egy tálban a mascarponét és a túrót jól elkeverem, narancslével, cukorral és rummal ízesítem, közben megkóstolom, kellemes ízű legyen, de ne túl édes. Kissé folyósabb állaga lesz, nem kemény, habos krémet kapunk. Ráöntöm a babapiskótára, elsimítom rajta és a tetejét megszórom kakaóporral. Aztán egy éjszakára hűtő be teszem, és másnap könnyen szeletelhető.
Zserbó szelet - klasszikus recept
Hozzávalók kb. 48 szelethez: A tésztához:
1/2 dl tej, 1 kockacukor, 25 g élesztő, 500 finomliszt, 250 g vaj/margarin, 100 g porcukor, 1 tojás, 1 tasak vaníliás cukor (10 g), 1 csipet só, 1 dl tejföl. A töltelékhez és a mázhoz: 300 g darált dió. 200 g porcukor,1 citrom reszelt héja, 300 g baracklekvár, 200 g tortabevonó étcsokoládé, 2 ek. olaj.
A tésztához a tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a kockacukorral és az élesztővel, meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal/ margarinnal, hozzáadjuk a cukrot, az élesztős tejet, a tojást, a vaníliás cukrot, a sót és a tejfölt, összegyúrjuk, cipót formálunk belőle. A töltelékhez a darált diót, a porcukrot és a reszelt citromhéjat összekeverjük. Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 30x40 cm-es tepsit. A cipót 4 részre vágjuk, cipócskákat gömbölyítünk belőlük. Lisztezett munkalapon tepsi nagyságúra nyújtjuk az első cipót, a tepsibe terítjük, megkenjük a baracklekvár egyharmadával, és megszórjuk a cukros dió egyharmadával. Tetejére fektetjük a második cipóból nyújtott lapot, megkenjük a baracklekvár felével, megszórjuk a cukros dió felével, aztán a harmadik cipóból nyújtott lap, a maradék lekvár és cukros dió következik, végül a negyedik tésztalap. Tetejét villával megszurkáljuk, a széleket lenyomkodjuk, letakarjuk, 1 órán át kelni hagyjuk, 180 °C-ra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük, majd a tepsiben hagyjuk kihűlni. A mázhoz a csokoládét felaprózzuk, meleg vízbe állított lábaskában felolvasztjuk, simára keverjük az olajjal (hogy hígabb és kenhetőbb legyen). A tésztalap tetejére öntjük, egyenletesen elsimítjuk, és hagyjuk egészen megdermedni. Fogyasztásig hűvös helyen, de nem a hűtőben tároljuk. Tálalás előtt forró vízbe mártogatott, szárazra törölt késsel szabályosan körbevágjuk a tészta lapot, és tetszés szerinti kockákra-szeletkékre vágjuk, csinosan tálra rendezzük. Sokáig eltartható, az idő haladtával egyre finomabb lesz. Mélyhűthető! VÁLTOZAT: Házilag készített csokoládémázzal is bevonhatjuk (ez lassabban köt meg!) -150 g cukrot elkeverünk 2 púpozott ek. jó minőségű kakaóval és 1 dl vízzel, sűrűre főzzük, hagyjuk langyosra hűlni, végül simára keverünk benne 150 g vajat és 1 kk. olajat, a többi ugyanaz.