"Col" Receptek

Receptek amiket összegyűjtöttem.

Abbahagyhatatlan csirke

1 közepes csirke, 5 evőkanál liszt, 1 teáskanál pirospaprika, 1 mokkáskanál majoránna, 1 mokkáskanál őrölt bors, 1 teáskanál só, 2 gerezd fokhagyma, késhegynyi őrölt kömény, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 4 evőkanál olaj. Vaj.

A megtisztított csirkét feldarabolom, megmosom. A lisztet a fűszerekkel és az apróra vágott fokhagymával összekeverem. A húsokat beleforgatom, és egy kivajazott tepsibe egymás mellé rakom. A megmaradt fűszeres lisztet a tetejére szórom. Rárakom a felkarikázott hagymát, megszórom reszelt sajttal, majd olajjal elkevert tejföllel leöntöm. A tepsit alufóliával takarom be, és előmelegített sütőben közepes lángon 50 percig sütöm. Utána a fóliát eltávolítom, hogy a teteje megpiruljon. Vegyes körettel vagy krumplipürével tálalom.


Alul burgonya, felül hús

Hozzávalók: 4 szelet sertéshús (karaj vagy comb), 50 dkg burgonya, 2 közepes nagyságú vöröshagyma, 10 dkg reszelt sajt, 2 dl tejföl, 2 kávéskanálnyi ételízesítő, csipetnyi őrölt bors és a kisütéshez bőven olaj.


A hússzeleteket alapos mosás után konyharuhával leszárítjuk és húsverővel kiverjük. Mindegyiket beszórjuk ételízesítővel és félretesszük. Bő olajban előbb hasábra vágott burgonyát sütjük ki, majd egy serpenyőben a hússzeletek mindkét oldalát. A megtisztított hagymákat karikára vágjuk és abban az olajban, amelyikben a húst sütöttük vigyázva, hogy oda ne égjen sárgára pirítjuk. Beleöntjük a tejfölt, szükség szerint megsózzuk, borsozzuk. Egy mély tűzálló tál aljára szórjuk a kisült hasábburgonya felét, ételízesítővel ismét meghintjük és a reszelt sajtot rászórjuk. Ráterítjük a többi burgonyát, azt is hasonló módon ízesítjük, elrendezzük rajta a hússzeleteket és rálocsoljuk a tejfölös, hagymás szószt. Előmelegített sütőben fél órán át sütjük.


Bakonyi csirkemell tejfeles tésztával

8 dkg füstölt szalonna, 4 csirkemellfilé, só, frissen őrölt bors, 1 vöröshagyma, 20 dkg csiperke, 2 kiskanál fűszerpaprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 2 evőkanál tejföl, 2 evőkanálliszt

A szalonnát kockákra daraboljuk, kisütjük a zsírját, és kiszedjük a ropogós szalon­nakockákat. A forró zsíron a félbevágott, sózott, borsozott csirkemellszeleteket pirosra sütjük, és tányérra szedjük. A visszamaradt zsiradékon meg­futtatjuk az aprított vöröshagymát, a szeletelt gombát, lehúzzuk a tűzről, és megszórjuk a fűszerpaprikával. Felöntjük annyi vízzel, hogy kétujjnyival ellepje, és ha felforrt, köze­pes tűzön 10 percig főzzük. Rászórjuk a kockákra vágott zöldpaprikát, pa­radicsomot, és ha­barással besűrít­jük. Ha felforrt, sóz­zuk, borsozzuk, és lehúzzuk a tűzről, hogy ki ne csapódjon a tejföl. Tálaláskor a hússzeleteket a tejfölös tésztára fektetjük, és meglocsoljuk a bakonyi gombamártással.


Bakonyi sertésborda

Hozzávalók 4 személyre: 250 g erdei gomba (pl. fenyőtinórú, trombita-) vagy egyszerű sampinyon, 1 zöldpaprika , 1 paradicsom, 1 nagy fej hagyma, 8 szelet kicsontozott sertésborda, só, bors, 4-5 ek. Liszt, 5 ek. olaj, 1 ek. Margarin, 1 kk. édesnemes pirospaprika, 2 dl tejföl, néhány szál petrezselyem

A gombát megtisztítjuk, és nem túl vékonyan felszele­teljük. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, a paprikát karikákra, a paradi­csomot gerezdekre vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, fi­nomra vágjuk. A hússzeleteket leöblítjük, papírkendővel megtörölget­jük, megszórjuk sóval és fris­sen őrölt borssal, lisztbe for­gatjuk, a felesleget lerázzuk róla. Az olajat és a margarint egy nagyobb serpenyőben fel­forrósítjuk, és hirtelen elősüt­jük benne a húst, majd át­tesszük egy nagyobb edénybe. A visszamaradt zsiradékban megpároljuk a hagymát, rá­dobjuk a gombát, a zöldpap­rikát és a paradicsomot, 3-4 percig erős tűzön pirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával, hozzáadunk 1 dl vizet, ízlés szerint sót és borsot, felforral­juk, és a húsra öntjük. Fedő alatt, mérsékelt tűzön 25-30 percig, puhára pároljuk (ha a levét elfőné, egy kevés vízzel pótoljuk). 1 ek. tejfölt félreteszünk a díszítéshez, a többit elkever­jük 1 kk. liszttel, a mártáshoz adjuk, összeforraljuk. Előme­legített tálra rendezzük, a fél­retett tejfölből belepöttyin­tünk néhány cseppet a már­tásba, a tejföl közepébe pedig késheggyel belehúzunk né­hány csepp .paprikás zsiradé­kot, végül megszórjuk vágott petrezselyemmel. Galuska il­lik hozzá, de petrezselymes párolt rizzsel, rizibizivel is köríthetjük.


Bazsalikomos csirke

6 db csirkecomb, 20 dkg füstölsajt, 1 evőkanál paradicsompüré, fej hagyma, 2 dl tejföl, vaj, bazsalikom, só, liszt, olaj

A csirkecombot kettévágjuk, megsózzuk, és lisztben megforgatjuk. Egy serpenyőben mindkét oldalát kevés olajon pirosra sütjük, majd kivajazott tűzálló edénybe rakjuk. Közben olajon megpirítjuk a finomra vágott hagymát, paradicsompürével, illetve kávéskanálnyi bazsalikommal ízesítjük, majd 3 dl vízzel vagy húslevessel felengedjük. Az egészet felforraljuk, és a combokra öntjük, majd a húsokat sütőben, fóliával letakarva puhára pároljuk. Ha a hús megpuhult, a tejfölben elkeverjük a reszelt sajtot, az egészre ráöntjük, és fólia nélkül átforrósítjuk.


Borsos csirke

Hozzávalók: kb. 1 kg-os csir­ke,1 fej hagyma, 3 dl vörös­bor, 1 dl olaj, 2 gerezd fok­hagyma, 2 babérlevél, 2-3 szem szegfűszeg, őrölt bors, só.

A feldarabolt csirkét egy lá­bosba tesszük, megsózzuk, megborsozzuk, meglocsoljuk a borral, majd hűtőszekrény­ben 2-3 órát állni hagyjuk. Pácolás után a csirkedarabo­kat tűzálló edénybe rakjuk. Kevés olajban megfonnyaszt­juk az apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Fel­engedjük a maradék borral, és a csirke borsos levével. Hozzáadjuk a babérlevelet, a szegfűszeget, felforraljuk, és a csirkére öntjük. Fedő alatt készre pároljuk. Köretnek burgonyaropogóst adunk hozzá.


Csikós tokány

Hozzávalók: 80 dkg sertéscomb,
10 dkg füstölt szalonna, 1 fej vö­röshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 35 dkg zöldpaprika, 20 dkg pa­radicsom,
1 evőkanálliszt, 2 dl tejföl, pirospaprika, erős paprika, őrölt bors, só.

A húst és a szalonnát csíkokra vágjuk, majd kiolvaszt juk a szalonna zsírját, és megpirít juk benne a finomra vágott hagy­mát. Megszórjuk.pirospapriká­val, és azonnal felengedjük kevés vízzel. Amikor ismét zsírjára sül, beletesszük a húst, ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, zúzott fokhagymával, erős paprikával és addig pá­roljuk erős tűzőn, amíg a leve elpárolog. Ekkor ismét vizet
öntünk alá, fedővel letakarjuk, és rövid lében pároljuk, pörköl­jük. Amikor félpuha, darabok­ra vágott paradicsomot, zöld­
paprikát teszünk bele, és kész­re pároljuk, majd tejfölben el­kevert liszttel behabarjuk. Párolt rizst adunk hozzá.


Fokhagymás csirkemáj

Hozzávalók: 50dkg csirke­máj, 10-10dkg zöldparika és paradicsom, 2 fej vöröshagy­ma, 2 gerezd fokhagyma, 3-4 evőkanál olaj, pirospaprika, majoránna, só.

Az apróra vágott hagymát az olajban üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a kisebb dara­bokra vágott májat, és nagylángon pirítjuk. Meg­szórjuk pirospaprikával, majoránnával, és bele­tesszük a zúzott fokhagy­mát. Végül beletesszük a vékony szeletekre vágott paprikát meg paradicsomot, és készre pirítjuk. Sós bur­gonyával tálaljuk.


Fokhagymás sertésborda

Hozzávalók: 60 dkg sertéskaraj, 4 dkg liszt, 3 .qerezd fokhaqyma, 1 csokor petrezselyem, őrölt bors, só, olaj a sütéshez.

A karajszeleteket enyhén ki­veregetjük, megsózzuk, bors­sal meghintjük. Lisztbe márt­juk, és kevés olajban pirosra sütjük. A hússzeleteket az olaj­ból kiemeljük, majd a vissza­maradt zsiradékban a zúzott fokhagymát, a vágott petre­zselymet kissé megpirítjuk. A kitálalt sertésbordára öntjük, és frissen sütött hasábburgo­nyát, házi savanyúságot adunk mellé.


Gombás rostélyos

4 szelet rostélyos, só, bors, liszt, olaj, 1 fej hagyma, 2 dl leveslé, 20 dkg gomba, petrezselyemzöld, 1 dl tejföl, 1 csapott evőkanál liszt

A felszeletelt húsok széleit bevagdossuk, sóval, borssal megszórjuk, lisztbe forgatjuk, és mindkét oldalukat olajban elősütjük. A húsokat lábasba szedjük, a zsírban finomra vágott hagymát pirítunk, majd felöntjük leveslével és kiforraljuk. Utána a rostélyosokra öntjük, és fedő alatt, mérsékelt tűzön megpároljuk. Közben a megmosott, szeletekre vágott gombát kevés olajon lepirítjuk, őrölt borssal, vágott petrezselyemzölddel fűszerezzük, és a húsoz adjuk. A rostélyos szeleteket lapátkanállal kiszedjük, tálalásig melegen tartjuk. A levét megkóstoljuk, szükség szerint utóízesítjük, majd lisztes habarással besűrítjük, és kiforraljuk. Párolt rizzsel tálaljuk.


Gombás pulykatokány

Hozzávalók: 60 dkg pulykamell,5-5 dkg angolszalonna és zsír,1 fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 20 dkg gomba, 1-1 dl tejszín és tejföl, 1 evőkanál liszt, pirospaprika, só.

Az apróra vágott szalonna zsírját kiolvaszt juk, megpirít­juk benne a finomra vágott hagymát, megszórjuk pirospap­rikával, .és beletesszük a me­téltre vágott pulykahúst. ízlés szerint megsózzuk, és rövid lében pároljuk, pörköljük. Az apróra vágott paprikát és a fel­szeletelt gombát hozzáadjuk. Amikor megpuhult, tejfölös, tejszínes habarással besűrítjük. Galuskával körítve tálaljuk.


Gombás szelet

6-8 szelet szelet hús, 10 dkg liszt, 1 mokkáskanál bors, 1mokkáskanál só  A sütéshez: 2-3 dl olaj. A gomba mártáshoz: 2 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 20 dkg gomba, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 5 dkg sajt, só, bors

A sütéshez az olajat felforrósítjuk. A húst megsózva enyhén kiklopfoljuk, majd beleforgatjuk a liszt, bors, só keverékébe. Ezután a forró olajon hirtelen kisütjük. Nem kell sokáig sütni, de azért átsüljön. (Ha sokáig sül, megkeményedik.) Az így elkészült natúr szeletet tálba rakjuk, lefedjük, hogy a párában még puhuljon. A mártáshoz az apróra vágott vöröshagymát a 2 evőkanál olajon üvegesre pároljuk, beletesszük a vékony, apró szeletekre vágott gombát (ha üveges gombát használunk, akkor a levét lecsurgatjuk!), megsózzuk, borsozzuk, és pár perc alatt, sűrű kevergetés mellett zsírjára sütjük. 1 evőkanál liszttel tovább pirítjuk, majd az apránként hozzáadott tejföllel folytonos kevergetés mellett felengedjük. Ha túl sűrű, tejjel még lehet higítani. Amikor a tejföllel felforrt, belereszeljük a sajtot, és levesszük a tűzről. Tálaláskor a hússzeletekre halmozzuk a sűrű gomba szószt. Tésztát kivéve bármilyen köret jól illik hozzá.          


Göngyölt hús
 
4 szelet karaj vagy comb, 4 szelet sajt, 8 db csemegeuborka, 2 tojás, 10 dkg liszt, 10 dkg zsemlemorzsa, só, olaj.

A csont nélküli hússzeleteket kissé kiverjük, megsózzuk. Ráfektetünk egy szelet sajtot és két darab szeletelt uborkát, feltekerjük, és fogpiszkálóval megtűzzük. A tekercseket lisztbe, felvert tojásba melybe pici sót teszünk és zsemlemorzsába forgatjuk, majd olajban kisütjük. Jó tanács: A sajt mindig kisebb legyen a hússzeletnél. Miután feltekerjük a szeleteket, a végein a húst egy kissé nyomkodjuk be, hogy a sütés közben megolvadó sajt ne folyjon ki.


Káposztás sertésborda

Hozzávalók: 60 dkg sertéska­raj, 1 kg fejes káposzta, 10­-10 dkg füstölt szalonna, zöld­paprika és paradicsom, 2 fej vöröshagyma, 3 dl tejföl, 3-4 evőkanál olaj, 1 csokor kapor, pirospaprika, só.

A húst felszeIeteljük, kivere­getjük, és megsózzuk. Kevés forró olajban pirosra sütjük. Kiolvasztjuk a kockára vagott szalonnát, majd a zsírjában megpirítjuk a finomra vágott hagymát. Megszórjuk piros­paprikával, megsózzuk, és ke­vés vízzel azonnal felöntjük. Rátesszük az ujjnyi csíkokra vágott káposztát, a felkariká­zott paprikát és paradicsomot, meg a kaprot. Fedővel leta­karva félpuhára pároljuk a káposztát, majd rárakjuk az elősütött húst, ráöntjük a tej­fölt, és készre pároljuk.


Körettel sült csirke

Hozzávalók: 1 kq-os csirke, 30 dkq gomba, 5 db burqonya, majoránna, őrölt bors, só.

A konyha kész csirkét fel­daraboljuk, majd sóval. borssal, majoránnával fűszerezzük. A körethez a burgonyát megtisztítjunk, felkockázzuk, a gombát félbevágjunk, és meg­sózzuk. Valamennyi alapanyagot egy sütőzacskóba rakjuk, és a zárószalaggal bezárjuk. ElőmelegÍtett sütőben, közepes hómérsékleten egy órát sütjük.


Lecsós sertésborda

Hozzávalók: 1 üveg natúr lecsó, 5 db 15 dkg-os sertésborda, 10 dkg zsiradék, 2 nagy fej vöröshagyma, gerezd fokhagyma,10 dkg füstölt szalonna, só, pirospaprika, majoránna és köménymag,

A sertésbordákat kissé kiverjük, besózzuk és mindkét oldalán forró zsiradékban pirosra sütjük, majd lábasba tesszük. A zsírban megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát és a fűszereket, majd a natúr lecsót és az egészet a sertésbordákra öntjük. Néhány percig fedő alatt pároljuk. Petrezselymes burgonyával vagy tarhonyával tálaljuk.


  Majoránnás tokány

Hozzávalók: 60 dkg sertéshús,
1 fej vöröshaqyma, 3-4 evőkanál olaj, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl tejjöl, 3 dkq liszt, majoránna,őrölt bors, só.

A sovány sertéshúst csíkokra vágjuk. A finomra vágott
hagymát olajban megpirítjuk, hozzáadjuk a húst. sóval, zú­zott fokhagymával, majorán­nával, őrölt borssal fűszerez­zük. Kevés vizet öntünk rá, és fedővel letakarva, a húst pu­hára pároljuk. Tejfölös haba­rást készítünk, ezzel kissé be­sűrÍtjük, majd még 2- 3 percig forraljuk. Köretként sós bur­gonyát adunk hozzá.


Malacsült almás savanyú káposztával

 1,8 kg bőrös-csontos malackaraj egyben ,só, bors, 
1 kk. őrölt köménymag, 2+1közepes fej hagyma,
8 gerezd fokhagyma, 2 közepes sárgarépa, 2+2 ek. olaj,
 1 dl száraz, fűszeres bor vagy vermut, 1kg savanyú káposzta,
 2 babérlevél, 10 szem bors , 6 szem borókabogyó,
 1kg édeskés alma, néhány salátalevél, 1kisebb lila hagyma
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A húst leöblitjük, bőr nélküli felületét
 bedörzsöljük sóval, borssal és köménymaggal, majd bőrével lefelé mélyebb
 sütőedénybe fektetjük. A hagymákat, a fokhagymát és a sárgarépát
meghámozzuk, ez utóbbit és 2 hagymát vastag szeletekre vágunk, a
 fokhagymagerezdeket kissé ellapítjuk. Valamennyit a hús mellé dobjuk,
 meglocsoljuk 2 ek. olajjal, aláöntjük a bort/vermutot, lefedjük, és a sütőben,
 saját levével locsolgatva puhára pároljuk (kb. 1 és 1/2 óra). Megfordítjuk a húst,
 puha-rezgős bőrét késheggyel sűrűn bekockázzuk, majd visszatesszük a
 sütőbe, 200 °C-ra kapcsolunk, és a pecsenyelé tetején lévő zsiradékkal
 többször megkenegetve, fedetlenül aranybarnára pirítjuk (további 30-40 perc).
 A körethez a savanyú káposztát szűrőtálban kissé kiöblítjük (hogy vad
 savanyúságát elveszítse), és jól lecsepegtetjük. A maradék 1fej hagymát
 finomra vágjuk, megfonnyasztjuk a maradék 2 ek. olajban, Rádobjuk a
káposztát, élénk tűzön 10 percig pirítjuk, aztán hozzáadjuk a babérlevelet,
a szemes borsot és a borókabogyót, felöntjük egy kevés vízzel, és fedő alatt
 25-30 percig pároljuk. Az almákat megmossuk, kettévágjuk, magházukat
 kiemeljük, héjuk vastagságától függően meghámozzuk vagy hámozatlanul
8-12 gerezdre vágjuk, majd a csaknem puha káposzta tetejére terítjük, és 15-20 percig együtt pároljuk.
 Eltávolítjuk a babérlevelet, mély tálba szedjük a káposztát, melegen tartjuk.
 Vágódeszkára emeljük a sültet, egy darabban kivágjuk-kiemeljük a
csontbölcsőből a húst, nem túl vékonyan felszeleteljük. A csontot csinos tálra
fektetjük, visszarendezzük rá a hússzeleteket, köréjük-alájuk öntjük a
zsírtalanított, átszűrt pecsenyelét. Néhány salátalevéllel, lilahagyma-karikával,
 valamint zöld hagymaszárral vagy snidlinggel díszítjük, és az almás káposzta
 kíséretében mihamarabb tálaljuk.Hasábburgonya, hagymás burgonyapüré
illik hozzá.

 ----------------------------------------------------------

Mátrai borzas palócos zöldsalátával

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg csont nélküli sertéskaraj, só, bors, 20 dkg burgonya, 6 tojás, 20 dkg liszt, 5 ek+5 dl tejföl, olaj vagy zsír a sütéshez, 2 fejes saláta, 20 dkg szalonna, 2 ek tárkonyecet, 2 szál friss rozmaring

A sertéskarajt felszeleteljük, sóval, borssal ízesítjük. A megtisztított, lereszelt burgonyát a felvert tojással, 15 dkg liszttel, az 5 evőkanál tejföllel és kevés vízzel összekeverjük (sűrű palacsintatészta állagú legyen). A hússzeleteket a maradék lisztbe forgatjuk, utána a masszába forgatjuk é meleg, de nem túl forró zsiradékban kisütjük. A fejes salátákat megmossuk, az apróra vágott szalonnát serpenyőben megpirítjuk. A szalonnát az 5 dl tejfölhöz keverjük, sóval, borssal, a tárkonyecettel és a vágott rozmaringgal ízesítjük majd tálaláskor a salátára öntjük és a hús mellé kínáljuk.


 Pirított pulykamell újkrumplis raguval 

Hozzávalók:
10 dkg füstölt szalonna 60 dkg pulykamellfilé 60 dkg újkrumpli
15 dkg csiperkegomba 2 piros színű paprika 2 szál zöldhagyma
1 csokor petrezselyem frissen örölt bors, só 4 dl olaj a sütéshez


Az apró kockákra darabolt szalonna zsírját magas falú serpenyőben ki­sütjük, majd beletesszük a kockákra vágott pulykamellfilét, és fehéredésig sütjük. Rászórjuk a cikkekre vágott csiperkét, a kockákra darabolt paprikát és a vékonyra szelt zöldhagymát. Ma­gas tűzön, rázogatva összepirítjuk,és közben sóval, borssal, petrezselyemmel ízesítjük.
 Amikor elkészül és a zöldsé­gek roppanósan puhák, lehúzzuk a tűzről.A megtisztított, meg­mosott újkrumplit a hússal megegyező nagyságú kockákra daraboljuk, majd ha teljesen leszárí­tottuk, a forró olajbanpirosra sütjük, és jól lecsepegtetve a pulykara­gura szedjük. Végül az egészet összeforgat juk, és forrón tálaljuk.
Másféle zöldsé­gekkel, zöld bor­sóval, cukkinivel, zöldbabbal is gazdagíthatjuk, aszerint, minek van szezonja.


Pulykás székelygulyás

Hozzávalók 4 személyre: 600 g kicsontozott pulykacomb, 4 ek. olaj, 1 nagy fej hagyma, 1 kk. pirospaprika, 1/4 kk. köménymag, 1 gerezd fokhagyma, 1 hegyes- csípős zöldpaprika, 1 paradicsom, só, bors, 800 g savanyú káposzta, 1 babérlevél, 4 dl tejfól, 30 g rizsliszt

A húst megmossuk, kisebb kockákra vágjuk. Az olajon megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát, rádobjuk húst, erős tűzön fehéredésig pirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával és a köménymaggal, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a felkarikázott zöldpaprikát a meghámozott, felaprózott paradicsomot. Kissé megsózzuk, és saját levébe fedő alatt puhulásig pároljuk (45­perc). A savanyú káposztát szűrőtálba tesszük, folyó víz alatt kissé kiöbIítjük majd egy kevés vízzel és a babérlevél puhára pároljuk, ha túl sok levet ereszt leszűrjük. A tejfölt elhabarjuk a rizsliszttel, pörkölthöz adjuk, felforraljuk, majd káposztához keverjük, és jól összeforraljuk. A babérlevelet kidobjuk, a káposztát mély tálba szedjük, tetejét meglocsoljuk 1-2 ek. tejföllel. Pirospaprikával, petrezselyemmel dÍszÍthetjük, forrón tálaljuk.


Rakott zöldbab

1 kg zöldbab, 30 dkg puha fűszeres kolbász, 2 egész tojás, 2 dl tejföl, 8 dkg reszelt sajt, 2 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika, diónyl vaj vagy margarin, zsemlemorzsa, só, bors, ételfzesltö

A megtisztított zöldbabot sós vízben a fokhagymát is . hozzáadva félpuhára főz­zük, majd szűrőn lecsepeg­tetjük. Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal, megszóruk zsemlemorzsával, és belete­ritjük a leszűrt zöldbabot. Rárakjuk a keményre főzött, karikákra vágott tojásokat és a felkarikázott kolbászt. Enyhén sózzuk, borsozzuk, kevés éte!ízesítőt is szórunk rá. A friss petrezselymet fi­nomra vágjuk, szintén a ra­kott zöldbabra szórjuk, és rárakunk még egy kari­kára vágott zöldpaprikát is. A tejfölt a reszeit sajttal és egy kevés sóval elkeverjűk, és meglocsoljuk vele a zöld­babot. Előmelegített sűtőben, alufóliával lefedve, mérsé­kelt tűzön körülbelül 25 percig sütjük, majd le­vesszük a fóliát, és az étel tetejét pirosra sütjük.


Rác csirke

Hozzávalók: 2 csirkemell, 60 dkq
burqonya, 30 dkq zöldpaprika, 20 dkq paradicsom, 2 fej vörös­haqyma, 2 dl teiföl, liszt, piros­paprika, só, olaj a sütéshez.


A burgonyát héjában megfőz­zük, meghámozzuk és kariká­ra
vágjuk. A kicsontozott, lebőrözött csirkehúst apró csíkokra vágjuk. megsózzuk, lisztbe for­gatjuk, majd forró olajban meg­sütjük. A hagymából, papriká­ból, paradicsomból az előző
receptben leírtak szerint lecsót készítünk. A burgonyakariká­kat lerakjuk egy tűzálló tálba, ráhalmozzuk a lecsót, majd a
sülthúsdarabokat. Meglocsol­juk tejföllel, és forró sütőben kb. 20 percig sütjük.


Részeges kakas

1 egész kakas, 1 fej vöröshagyma, 1/2 dl konyak, 2 dl tejföl, 3 gerezd fokhagyma, mustár, olaj, só, bors, liszt

A megtisztított kakast feldaraboljuk, a nagyobb részeket kettévágjuk. A hagymát lereszeljük és kevés olajon üvegesre pirítjuk. Miután a tűzről levesszük, öntsük hozzá a konyakot, keverjük bele a tört fokhagymát, egy evőkanál mustárt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Az egészet jól összekeverjük és a húsokat bekenjük vele. Tűzálló tálba rakjuk, lefedjük és egy órát
állni hagyjuk. Kevés vízzel felöntjük és előmelegített sütőben lefedve puhára pároljuk. Amikor kész, a tejfölt elkeverjük 1 evőkanál liszttel, a húsra öntjük és még 5 percre visszatoljuk a sütőbe. Köretként rizst vagy tésztát kínálunk hozzá. A combokat a csont mellett vágjuk be, a mellehúst fejtsük le a csontról, Így jobban átjárja a pác.


Sajttal sült csirkemell

Hozzávalók: 60 dkg csirke­mell, 8 dkg sajt, 1 dl tejföl, 4 dkg liszt, 3-4 evőkanál olaj, pirospaprika, szerecsendió, őrölt bors, só.

A csiremellet egyforma nagyságú szeletekre vágjuk, és kiveregetjük. Sóval, borssal, reszelt szerecsendi­óval fűszerezzük. Liszt­be forgatjuk, és ke­vés forró olajban mindkét oldalukat megsütjük. Mindegyikre egy-egy sajt­szeletet teszünk,megkenjük sós, pirospapriká­val összekevert tejfölleL és for­ró sütőben a sajtot rápirítjuk.


Sertéscomb kapros cukkiniszósszal

8 szelet sertéscomb (diója) . 0.5 dl olaj .2 cukkini. 1 fej hagyma.2 csokor kapor . só . frissen őrölt bors .1,5 dl pecsenyelé .2 evőkanál tejszín .2 evőkanál tejföl. 4-6 csepp Worcester-szósz. 2-3 ág kapor a díszítéshez

A húst megmossuk, leitatjuk, húsklopfolóvalgyengéden megveregetjük, majd sózzuk, borsozzuk. Serpenyőben olajatforrósítunk, és a hússzeletek mindkét oldalát pirosra sütjük. Kivesszük a serpenyőből, és letakarva melegen tartjuk.A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a megtisztított és finomra vágott hagymát,beleöntjük a  pecsenyelét,a Worcester-szószt. Megsózzuk, enyhén megborsozzuk,
 majd hozzáadjuk a megmosott és vékony csíkokra vágott cukkinit, végül ráöntjük a tejfölt és a tejszínt. Az egészet sűrűre forraljuk, de vigyázva, hogya zöldségek ne puhuljanak meg túlságosan. A legvégén tesszük bele a kaprot, és ha szükséges,a szószt utánaízesítjük. Tálaláskor az előmelegített tányérra tett hússzeleteketleöntjük a mártással, és vágott kaporral díszítjük. Köretnek vajban átforgatott főtt tésztát adunk mellé.Aki nem kedveli a kaprot, anélkül is elkészítheti, vagy helyettesítheti más fűszernövénnyel.


 Sertéstokány galuskával

Hozzávalók: 80 dkg sertéshús, 10 dkg fűstölt szalonna, 2 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál liszt, csípős paprika, pirospaprika, só.

A szalonnát apró kockára vág­juk, és a zsírját kisütjük. Hoz­záadjuk az apróra vágott hagy­mát, megpirítjuk, majd piros­paprikát keverünk hozzá. A feldarabolt húst rátesszük, mi­előtt még a paprika megégne, többször átforgatjuk, majd ke­vés vízzel felengedjük. Sóval, csípős paprikával ízesítve pu­hára pároljuk. A tejfölben cso­mómentesen elkeverjük a lisz­tet, a megpuhult húsra önt­jük, és összeforraljuk. Galus­kával tálaljuk, petrezselyem­mel, paradicsommal díszítjük.


Sonkás-tarhonyás csirke

3 evőkanál olaj, 35 dkg házi tarhonya, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál fűszerpaprika, 60 dkg csirkeaprólék, 15 dkg füstölt sonka, 2 közepes burgonya só, frissen őrölt bors, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom

 

A forró olajon megpirítjuk a házi tar­honyát, rászórjuk az apróra vágott vöröshagymát, a fokhagymát, jól összekeverjük, majd lehúzzuk a tűzről, és megszórjuk a fűszerpaprikával. Ezután hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott csirkeaprólékot, az egyforma csíkokra vágott sonkát, a kis kockákra dara­bolt burgonyát, és felöntjük a tarhonyához képest három és félszeres mennyiségű forró vízzel. Ha felforrt, megsózzuk, megbor­sozzuk, rászórjuk a kicsi kockákra aprított zöldpap­rikát, paradicsomot, és fedővel letakarva, lassú tűzön 25-30 perc alatt megpárol­juk. Ha elkészült, forrón tálaljuk. Házi vagy akár bolti csalamádét kínálhatunk mellé savanyúságnak.


Szatmári burgonya

Hozzávalók: 40 dkg darált sertéshús, 80 dkg burgonya, 12-12 dkg zöldpaprika és pa­radicsom, 8 dkg füstölt sza­lonna, 3 főtt tojás, 2 dl tefjöl, 1 fej vöröshagyma, 2-3 evő­kanál olaj, pirospaprika, őrölt bors, só.

A finomra vágott hagymát az olajban aranysárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk a darált húst, sóval, borssal ízesítjük, és lepirítjuk. Megszórjuk pi­rospaprikávaI, majd kevés vi­zet alá öntve a húst puhára pároljuk. A szalonnát kis kockákra vágjuk, kisütjük, és összekeverjük a főtt, feIkarikázott burgonyávaI. Kiolajo­zott tepsi aljára egy sor bur­gonyát teszünk, a darált húst egyenletesen elosztjuk rajta, majd a tetejére rakjuk a to­jás-, paprika- és paradicsom­karikákat. Enyhén sózott tej­föllel leöntjük, és sütőben megsütjük.


Tejfölös aprópecsenye

Hozzávalók: 60 dkg sertés szűzpecsenye, 12 dkg gomba, 1 fej hagyma, 1 gerezd fok­hagyma, 2-2 dl tejföl és olaj, 2-3 evőkanál mustár, piros­paprika, őrölt bors, só.

A lehártyázott húst őrölt­borssal fűszerezzük, mustár­ral bekenjük, majd olajat ön­tünk rá, és hűtőszekrényben 36 órán át érleljük. Ezt köve­tően ceruza vastagságú csíkokra vágjuk. A finomra vágott hagymát kevés olajban üvegesre pirítjuk, beletesszük a húst, a vékony szeletekre vágott gombát, és megsóz­zuk. Amikor az anyagok megpirultak, pirospaprikával, borssal fűszerezzük, majd rá­tesszük a zúzott fokhagymát. Ráöntjük a tejfölt, és sűrűre forraljuk. Petrezselymes bur­gonyával tálaljuk.


Tepsis húsos galuska

Hozzávalók: 50 dkg darált sertéshús, 40 dkg liszt, 10-10 dkg zöldpaprika és paradi­csom, 2 fej vörpshagyma, 2 tojás, 2 dl tejföl, 2-3 evőkanál olaj, pirospaprika, só.

A finomra vágott hagymát az olajban megpirítjuk, hozzá­adjuk a darált húst, és meg­pároljuk. Beletesszük az apró kockára vágott paprikát és paradicsomot, majd sóval és pirospaprikával ízesítjük. Közben a lisztből a szokásos módon elkészítjük a galuskát. Kisebb tepsit kiolajozunk, és rétegezve beletesszük a ga­luskát, a párolt darált húst, majd ismét a galuskát. A te­tejére simítjuk a tejfölt. és alaposan átsütjük.


Töltött csirkemell

Hozzávalók: 2 nagy csirkemell, 1 zsemle, 5 dkg füstölt szalonna, 1 kisebb vöröshagyma, 5-8 dkg gomba, só, őrölt bors, fél csokor petrezselyem, 4-5 vékony szelet húsos szalonna (sliced bacon).A mártáshoz: 1 vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, só, 1 csapott evőkanál pirospaprika,1-1 paprika és paradicsom, 25 dkg gomba, 1 dl tejföl, 1 evőkanál liszt.

Mindkét csirkemellet óvatosan kicsontozzuk úgy, hogy a két fél mell egyben maradjon. Lapjában bevágjuk, kiverjük, és körbevágjuk úgy, hogy téglalap alakúak legyenek. A leeső kb. 20 dkg húst ledaráljuk, a beáztatott és kifacsart zsemlét hozzáadjuk. A füstölt szalonnát kis kockákra vágjuk, kisütjük, a lereszelt hagymát meg a fölszeletelt gombát megpirítjuk benne. Megsózzuk, megborsozzuk, a petrezselyemmel fűszerezzük, a hússal elkeverjük. A mellfiléket megolajozott alufóliára fektetjük, szalonnaszeleteket rakunk rájuk, a tölteléket rápúpozzuk, összegöngyöljük. A mártáshoz a fölaprított hagymát az olajon üvegesre sütjük. Pirospaprikával meghintjük, 4 deci vízzel fölöntjük. Az apróra vágott paprikával meg paradicsommal ízesítjük, megsózzuk, a húst 25 percig főzzük benne. Utána kivesszük belőle, a cikkekre vágott gombát hozzáadjuk, végül a tejföllel simára kevert liszttel sűrítjük. A fölszeletelt húst a paprikás gombamártással körülöntjük, és zsemlegombóccal kínáljuk; aminek a masszájába savanyú káposztát is keverhetünk.


Töltött dagadó

fél sertésdagadó, 5 tojás, 3 száraz zsömle, 15 dkg csirkemáj, 15 dkg füstölt szalonna, 1 gerezd fokhagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, só, bors

A zsömléket lereszeljük, a szalonnát és a csirkemájat apró darabokra vágjuk. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a reszelt zsömlét, a májat, a szalonnát és a petrezselyemzöldet, sóval, borssal, reszelt fokhagymával fűszerezzük. A töltelékkel megtöltjük a dagadót, a lyukat bevarrjuk.
A tepsibe 1 dl olajat és 1 dl vizet öntünk, beletesszük a dagadót, fóliával letakarjuk, majd előmelegített sütőben kb. háromnegyed óra alatt készre sütjük. Az utolsó tíz percre távolítsuk el a fóliát.


Töltött káposzta

Hozzávalók a gombóchoz: 40 dkg sertéshús, 4 gerezd fokhagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 2 tojás, 12 dkg rizs, savanyított káposztalevelek pirospaprika, őrölt bors, só. A káposztához: 80 dkg savanyú káposzta, 1 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, babérlevél, 1 evőkanál pirospaprika, 2dl víz, 2 dl tejfól, 2-3 dkg liszt

A káposztaleveleket terítsük ki, és óvatosan vágjuk ki a vastag ereket belőlük. A hússal együtt daráljuk le a szalonnát, a fokhagymát, a vöröshagymát, majd fűszerezzük, és gyúrjuk hozzá a tojást. Főzzük meg félig a rizst, és azt is dolgozzuk a gombóc alapanyagához. Göngyöljük az előkészített káposztalevelekbe, de figyeljünk arra, hogy a két végét jól nyomkodjuk vissza. Vágjuk csíkokra a szalonnát, és pirit­suk zsírjára. Vágjuk össze a hagymát is, és a szalonnára téve pirítsuk meg azt is. Szórjuk meg egy evőkanál pirospaprikával, majd keverjük el, nehogy megégjen. Öntsük fel vizzei, majd tegyük hozzá az átmosott ká­posztát és a babérlevelet. Igazgassuk el közötte a töltelékeket, és fedő alatt lassú tűzön, kb. 50 percig főzzük. Ha kevés lé maradna az edényben, főzés közben azt is pótoljuk. Ha félünk, hogy a töltelék túlfő, vadásszuk ki a fazékból, és főzzük még egy fél órán át a káposztát. A tejfölt keverjük el a liszttel, és habarjuk be vele a káposztánkat. Tejföllel tálaljuk.


Töltött káposzta 2

Hozzávalók 4 személyre:300 g füstölt sertéshús (csülök, tarja, comb, oldalas), 1 kg savanyú káposzta, 8 savanyított káposztalevél, 50 g füstölszalonna, 1 közepes fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 100 g paprikás kolbász, 400  darált sertéscomb vagy-lapocka · 1 tojás, 80 g kerek szemű rizs, 1+1 kk. pirospaprika, só, bors, 1 babérlevél, 2 ek. olaj/zsír, 30 g liszt., 2 dl tejföl, 1-2 szál petrezselyem.


A füstölt húst megmossuk (ha kemény, előző este beáztatjuk hideg vízbe), méretének megfelelő edénybe tesszük, és annyi hideg vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje, majd fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára főzzük (1-1,5 óra, kuktában 40 perc). Közben a savanyú káposztát szűrőtálba tesszük, kissé kimossuk, hogy vad savanyúságát elveszítse, majd lecsepegtetjük. A káposzta leveleket széthajtogatjuk, vastag levélerükről levágjuk a „domborulatot", vagy húsverővel elvékonyítjuk. A szalonnát apróra felkockázzuk. A hagymát és a fokhagymát megh&a



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 18
Tegnapi: 2
Heti: 30
Havi: 154
Össz.: 56 220

Látogatottság növelés
Oldal: Húsételek
"Col" Receptek - © 2008 - 2024 - colos.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »