Abbahagyhatatlan csirke
1 közepes csirke, 5 evőkanál liszt, 1 teáskanál pirospaprika, 1 mokkáskanál majoránna, 1 mokkáskanál őrölt bors, 1 teáskanál só, 2 gerezd fokhagyma, késhegynyi őrölt kömény, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 4 evőkanál olaj. Vaj.
A megtisztított csirkét feldarabolom, megmosom. A lisztet a fűszerekkel és az apróra vágott fokhagymával összekeverem. A húsokat beleforgatom, és egy kivajazott tepsibe egymás mellé rakom. A megmaradt fűszeres lisztet a tetejére szórom. Rárakom a felkarikázott hagymát, megszórom reszelt sajttal, majd olajjal elkevert tejföllel leöntöm. A tepsit alufóliával takarom be, és előmelegített sütőben közepes lángon 50 percig sütöm. Utána a fóliát eltávolítom, hogy a teteje megpiruljon. Vegyes körettel vagy krumplipürével tálalom.
Alul burgonya, felül hús
Hozzávalók: 4 szelet sertéshús (karaj vagy comb), 50 dkg burgonya, 2 közepes nagyságú vöröshagyma, 10 dkg reszelt sajt, 2 dl tejföl, 2 kávéskanálnyi ételízesítő, csipetnyi őrölt bors és a kisütéshez bőven olaj.
A hússzeleteket alapos mosás után konyharuhával leszárítjuk és húsverővel kiverjük. Mindegyiket beszórjuk ételízesítővel és félretesszük. Bő olajban előbb hasábra vágott burgonyát sütjük ki, majd egy serpenyőben a hússzeletek mindkét oldalát. A megtisztított hagymákat karikára vágjuk és abban az olajban, amelyikben a húst sütöttük vigyázva, hogy oda ne égjen sárgára pirítjuk. Beleöntjük a tejfölt, szükség szerint megsózzuk, borsozzuk. Egy mély tűzálló tál aljára szórjuk a kisült hasábburgonya felét, ételízesítővel ismét meghintjük és a reszelt sajtot rászórjuk. Ráterítjük a többi burgonyát, azt is hasonló módon ízesítjük, elrendezzük rajta a hússzeleteket és rálocsoljuk a tejfölös, hagymás szószt. Előmelegített sütőben fél órán át sütjük.
Bakonyi csirkemell tejfeles tésztával
8 dkg füstölt szalonna, 4 csirkemellfilé, só, frissen őrölt bors, 1 vöröshagyma, 20 dkg csiperke, 2 kiskanál fűszerpaprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 2 evőkanál tejföl, 2 evőkanálliszt
A szalonnát kockákra daraboljuk, kisütjük a zsírját, és kiszedjük a ropogós szalonnakockákat. A forró zsíron a félbevágott, sózott, borsozott csirkemellszeleteket pirosra sütjük, és tányérra szedjük. A visszamaradt zsiradékon megfuttatjuk az aprított vöröshagymát, a szeletelt gombát, lehúzzuk a tűzről, és megszórjuk a fűszerpaprikával. Felöntjük annyi vízzel, hogy kétujjnyival ellepje, és ha felforrt, közepes tűzön 10 percig főzzük. Rászórjuk a kockákra vágott zöldpaprikát, paradicsomot, és habarással besűrítjük. Ha felforrt, sózzuk, borsozzuk, és lehúzzuk a tűzről, hogy ki ne csapódjon a tejföl. Tálaláskor a hússzeleteket a tejfölös tésztára fektetjük, és meglocsoljuk a bakonyi gombamártással.
Bakonyi sertésborda
Hozzávalók 4 személyre: 250 g erdei gomba (pl. fenyőtinórú, trombita-) vagy egyszerű sampinyon, 1 zöldpaprika , 1 paradicsom, 1 nagy fej hagyma, 8 szelet kicsontozott sertésborda, só, bors, 4-5 ek. Liszt, 5 ek. olaj, 1 ek. Margarin, 1 kk. édesnemes pirospaprika, 2 dl tejföl, néhány szál petrezselyem
A gombát megtisztítjuk, és nem túl vékonyan felszeleteljük. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, a paprikát karikákra, a paradicsomot gerezdekre vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A hússzeleteket leöblítjük, papírkendővel megtörölgetjük, megszórjuk sóval és frissen őrölt borssal, lisztbe forgatjuk, a felesleget lerázzuk róla. Az olajat és a margarint egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk, és hirtelen elősütjük benne a húst, majd áttesszük egy nagyobb edénybe. A visszamaradt zsiradékban megpároljuk a hagymát, rádobjuk a gombát, a zöldpaprikát és a paradicsomot, 3-4 percig erős tűzön pirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával, hozzáadunk 1 dl vizet, ízlés szerint sót és borsot, felforraljuk, és a húsra öntjük. Fedő alatt, mérsékelt tűzön 25-30 percig, puhára pároljuk (ha a levét elfőné, egy kevés vízzel pótoljuk). 1 ek. tejfölt félreteszünk a díszítéshez, a többit elkeverjük 1 kk. liszttel, a mártáshoz adjuk, összeforraljuk. Előmelegített tálra rendezzük, a félretett tejfölből belepöttyintünk néhány cseppet a mártásba, a tejföl közepébe pedig késheggyel belehúzunk néhány csepp .paprikás zsiradékot, végül megszórjuk vágott petrezselyemmel. Galuska illik hozzá, de petrezselymes párolt rizzsel, rizibizivel is köríthetjük.
Bazsalikomos csirke
6 db csirkecomb, 20 dkg füstölsajt, 1 evőkanál paradicsompüré, fej hagyma, 2 dl tejföl, vaj, bazsalikom, só, liszt, olaj
A csirkecombot kettévágjuk, megsózzuk, és lisztben megforgatjuk. Egy serpenyőben mindkét oldalát kevés olajon pirosra sütjük, majd kivajazott tűzálló edénybe rakjuk. Közben olajon megpirítjuk a finomra vágott hagymát, paradicsompürével, illetve kávéskanálnyi bazsalikommal ízesítjük, majd 3 dl vízzel vagy húslevessel felengedjük. Az egészet felforraljuk, és a combokra öntjük, majd a húsokat sütőben, fóliával letakarva puhára pároljuk. Ha a hús megpuhult, a tejfölben elkeverjük a reszelt sajtot, az egészre ráöntjük, és fólia nélkül átforrósítjuk.
Borsos csirke
Hozzávalók: kb. 1 kg-os csirke,1 fej hagyma, 3 dl vörösbor, 1 dl olaj, 2 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, 2-3 szem szegfűszeg, őrölt bors, só.
A feldarabolt csirkét egy lábosba tesszük, megsózzuk, megborsozzuk, meglocsoljuk a borral, majd hűtőszekrényben 2-3 órát állni hagyjuk. Pácolás után a csirkedarabokat tűzálló edénybe rakjuk. Kevés olajban megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Felengedjük a maradék borral, és a csirke borsos levével. Hozzáadjuk a babérlevelet, a szegfűszeget, felforraljuk, és a csirkére öntjük. Fedő alatt készre pároljuk. Köretnek burgonyaropogóst adunk hozzá.
Hozzávalók: 80 dkg sertéscomb,
10 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 35 dkg zöldpaprika, 20 dkg paradicsom,
1 evőkanálliszt, 2 dl tejföl, pirospaprika, erős paprika, őrölt bors, só.
A húst és a szalonnát csíkokra vágjuk, majd kiolvaszt juk a szalonna zsírját, és megpirít juk benne a finomra vágott hagymát. Megszórjuk.pirospaprikával, és azonnal felengedjük kevés vízzel. Amikor ismét zsírjára sül, beletesszük a húst, ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, zúzott fokhagymával, erős paprikával és addig pároljuk erős tűzőn, amíg a leve elpárolog. Ekkor ismét vizet
öntünk alá, fedővel letakarjuk, és rövid lében pároljuk, pörköljük. Amikor félpuha, darabokra vágott paradicsomot, zöld
paprikát teszünk bele, és készre pároljuk, majd tejfölben elkevert liszttel behabarjuk. Párolt rizst adunk hozzá.
Fokhagymás csirkemáj
Hozzávalók: 50dkg csirkemáj, 10-10dkg zöldparika és paradicsom, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3-4 evőkanál olaj, pirospaprika, majoránna, só.
Az apróra vágott hagymát az olajban üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott májat, és nagylángon pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, majoránnával, és beletesszük a zúzott fokhagymát. Végül beletesszük a vékony szeletekre vágott paprikát meg paradicsomot, és készre pirítjuk. Sós burgonyával tálaljuk.
Fokhagymás sertésborda
Hozzávalók: 60 dkg sertéskaraj, 4 dkg liszt, 3 .qerezd fokhaqyma, 1 csokor petrezselyem, őrölt bors, só, olaj a sütéshez.
A karajszeleteket enyhén kiveregetjük, megsózzuk, borssal meghintjük. Lisztbe mártjuk, és kevés olajban pirosra sütjük. A hússzeleteket az olajból kiemeljük, majd a visszamaradt zsiradékban a zúzott fokhagymát, a vágott petrezselymet kissé megpirítjuk. A kitálalt sertésbordára öntjük, és frissen sütött hasábburgonyát, házi savanyúságot adunk mellé.
Gombás rostélyos
4 szelet rostélyos, só, bors, liszt, olaj, 1 fej hagyma, 2 dl leveslé, 20 dkg gomba, petrezselyemzöld, 1 dl tejföl, 1 csapott evőkanál liszt
A felszeletelt húsok széleit bevagdossuk, sóval, borssal megszórjuk, lisztbe forgatjuk, és mindkét oldalukat olajban elősütjük. A húsokat lábasba szedjük, a zsírban finomra vágott hagymát pirítunk, majd felöntjük leveslével és kiforraljuk. Utána a rostélyosokra öntjük, és fedő alatt, mérsékelt tűzön megpároljuk. Közben a megmosott, szeletekre vágott gombát kevés olajon lepirítjuk, őrölt borssal, vágott petrezselyemzölddel fűszerezzük, és a húsoz adjuk. A rostélyos szeleteket lapátkanállal kiszedjük, tálalásig melegen tartjuk. A levét megkóstoljuk, szükség szerint utóízesítjük, majd lisztes habarással besűrítjük, és kiforraljuk. Párolt rizzsel tálaljuk.
Gombás pulykatokány
Hozzávalók: 60 dkg pulykamell,5-5 dkg angolszalonna és zsír,1 fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 20 dkg gomba, 1-1 dl tejszín és tejföl, 1 evőkanál liszt, pirospaprika, só.
Az apróra vágott szalonna zsírját kiolvaszt juk, megpirítjuk benne a finomra vágott hagymát, megszórjuk pirospaprikával, .és beletesszük a metéltre vágott pulykahúst. ízlés szerint megsózzuk, és rövid lében pároljuk, pörköljük. Az apróra vágott paprikát és a felszeletelt gombát hozzáadjuk. Amikor megpuhult, tejfölös, tejszínes habarással besűrítjük. Galuskával körítve tálaljuk.
6-8 szelet szelet hús, 10 dkg liszt, 1 mokkáskanál bors, 1mokkáskanál só A sütéshez: 2-3 dl olaj. A gomba mártáshoz: 2 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 20 dkg gomba, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 5 dkg sajt, só, bors
A sütéshez az olajat felforrósítjuk. A húst megsózva enyhén kiklopfoljuk, majd beleforgatjuk a liszt, bors, só keverékébe. Ezután a forró olajon hirtelen kisütjük. Nem kell sokáig sütni, de azért átsüljön. (Ha sokáig sül, megkeményedik.) Az így elkészült natúr szeletet tálba rakjuk, lefedjük, hogy a párában még puhuljon. A mártáshoz az apróra vágott vöröshagymát a 2 evőkanál olajon üvegesre pároljuk, beletesszük a vékony, apró szeletekre vágott gombát (ha üveges gombát használunk, akkor a levét lecsurgatjuk!), megsózzuk, borsozzuk, és pár perc alatt, sűrű kevergetés mellett zsírjára sütjük. 1 evőkanál liszttel tovább pirítjuk, majd az apránként hozzáadott tejföllel folytonos kevergetés mellett felengedjük. Ha túl sűrű, tejjel még lehet higítani. Amikor a tejföllel felforrt, belereszeljük a sajtot, és levesszük a tűzről. Tálaláskor a hússzeletekre halmozzuk a sűrű gomba szószt. Tésztát kivéve bármilyen köret jól illik hozzá.
Göngyölt hús
4 szelet karaj vagy comb, 4 szelet sajt, 8 db csemegeuborka, 2 tojás, 10 dkg liszt, 10 dkg zsemlemorzsa, só, olaj.
A csont nélküli hússzeleteket kissé kiverjük, megsózzuk. Ráfektetünk egy szelet sajtot és két darab szeletelt uborkát, feltekerjük, és fogpiszkálóval megtűzzük. A tekercseket lisztbe, felvert tojásba melybe pici sót teszünk és zsemlemorzsába forgatjuk, majd olajban kisütjük. Jó tanács: A sajt mindig kisebb legyen a hússzeletnél. Miután feltekerjük a szeleteket, a végein a húst egy kissé nyomkodjuk be, hogy a sütés közben megolvadó sajt ne folyjon ki.
Káposztás sertésborda
Hozzávalók: 60 dkg sertéskaraj, 1 kg fejes káposzta, 10-10 dkg füstölt szalonna, zöldpaprika és paradicsom, 2 fej vöröshagyma, 3 dl tejföl, 3-4 evőkanál olaj, 1 csokor kapor, pirospaprika, só.
A húst felszeIeteljük, kiveregetjük, és megsózzuk. Kevés forró olajban pirosra sütjük. Kiolvasztjuk a kockára vagott szalonnát, majd a zsírjában megpirítjuk a finomra vágott hagymát. Megszórjuk pirospaprikával, megsózzuk, és kevés vízzel azonnal felöntjük. Rátesszük az ujjnyi csíkokra vágott káposztát, a felkarikázott paprikát és paradicsomot, meg a kaprot. Fedővel letakarva félpuhára pároljuk a káposztát, majd rárakjuk az elősütött húst, ráöntjük a tejfölt, és készre pároljuk.
Körettel sült csirke
Hozzávalók: 1 kq-os csirke, 30 dkq gomba, 5 db burqonya, majoránna, őrölt bors, só.
A konyha kész csirkét feldaraboljuk, majd sóval. borssal, majoránnával fűszerezzük. A körethez a burgonyát megtisztítjunk, felkockázzuk, a gombát félbevágjunk, és megsózzuk. Valamennyi alapanyagot egy sütőzacskóba rakjuk, és a zárószalaggal bezárjuk. ElőmelegÍtett sütőben, közepes hómérsékleten egy órát sütjük.
Lecsós sertésborda
Hozzávalók: 1 üveg natúr lecsó, 5 db 15 dkg-os sertésborda, 10 dkg zsiradék, 2 nagy fej vöröshagyma, gerezd fokhagyma,10 dkg füstölt szalonna, só, pirospaprika, majoránna és köménymag,
A sertésbordákat kissé kiverjük, besózzuk és mindkét oldalán forró zsiradékban pirosra sütjük, majd lábasba tesszük. A zsírban megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát és a fűszereket, majd a natúr lecsót és az egészet a sertésbordákra öntjük. Néhány percig fedő alatt pároljuk. Petrezselymes burgonyával vagy tarhonyával tálaljuk.
Majoránnás tokány
Hozzávalók: 60 dkg sertéshús,
1 fej vöröshaqyma, 3-4 evőkanál olaj, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl tejjöl, 3 dkq liszt, majoránna,őrölt bors, só.
A sovány sertéshúst csíkokra vágjuk. A finomra vágott
hagymát olajban megpirítjuk, hozzáadjuk a húst. sóval, zúzott fokhagymával, majoránnával, őrölt borssal fűszerezzük. Kevés vizet öntünk rá, és fedővel letakarva, a húst puhára pároljuk. Tejfölös habarást készítünk, ezzel kissé besűrÍtjük, majd még 2- 3 percig forraljuk. Köretként sós burgonyát adunk hozzá.
Malacsült almás savanyú káposztával
1,8 kg bőrös-csontos malackaraj egyben ,só, bors,
1 kk. őrölt köménymag, 2+1közepes fej hagyma,
8 gerezd fokhagyma, 2 közepes sárgarépa, 2+2 ek. olaj,
1 dl száraz, fűszeres bor vagy vermut, 1kg savanyú káposzta,
2 babérlevél, 10 szem bors , 6 szem borókabogyó,
1kg édeskés alma, néhány salátalevél, 1kisebb lila hagyma A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A húst leöblitjük, bőr nélküli felületét
bedörzsöljük sóval, borssal és köménymaggal, majd bőrével lefelé mélyebb
sütőedénybe fektetjük. A hagymákat, a fokhagymát és a sárgarépát
meghámozzuk, ez utóbbit és 2 hagymát vastag szeletekre vágunk, a
fokhagymagerezdeket kissé ellapítjuk. Valamennyit a hús mellé dobjuk,
meglocsoljuk 2 ek. olajjal, aláöntjük a bort/vermutot, lefedjük, és a sütőben,
saját levével locsolgatva puhára pároljuk (kb. 1 és 1/2 óra). Megfordítjuk a húst,
puha-rezgős bőrét késheggyel sűrűn bekockázzuk, majd visszatesszük a
sütőbe, 200 °C-ra kapcsolunk, és a pecsenyelé tetején lévő zsiradékkal
többször megkenegetve, fedetlenül aranybarnára pirítjuk (további 30-40 perc).
A körethez a savanyú káposztát szűrőtálban kissé kiöblítjük (hogy vad
savanyúságát elveszítse), és jól lecsepegtetjük. A maradék 1fej hagymát
finomra vágjuk, megfonnyasztjuk a maradék 2 ek. olajban, Rádobjuk a
káposztát, élénk tűzön 10 percig pirítjuk, aztán hozzáadjuk a babérlevelet,
a szemes borsot és a borókabogyót, felöntjük egy kevés vízzel, és fedő alatt
25-30 percig pároljuk. Az almákat megmossuk, kettévágjuk, magházukat
kiemeljük, héjuk vastagságától függően meghámozzuk vagy hámozatlanul
8-12 gerezdre vágjuk, majd a csaknem puha káposzta tetejére terítjük, és 15-20 percig együtt pároljuk.
Eltávolítjuk a babérlevelet, mély tálba szedjük a káposztát, melegen tartjuk.
Vágódeszkára emeljük a sültet, egy darabban kivágjuk-kiemeljük a
csontbölcsőből a húst, nem túl vékonyan felszeleteljük. A csontot csinos tálra
fektetjük, visszarendezzük rá a hússzeleteket, köréjük-alájuk öntjük a
zsírtalanított, átszűrt pecsenyelét. Néhány salátalevéllel, lilahagyma-karikával,
valamint zöld hagymaszárral vagy snidlinggel díszítjük, és az almás káposzta
kíséretében mihamarabb tálaljuk.Hasábburgonya, hagymás burgonyapüré
illik hozzá.
----------------------------------------------------------
Mátrai borzas palócos zöldsalátával
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg csont nélküli sertéskaraj, só, bors, 20 dkg burgonya, 6 tojás, 20 dkg liszt, 5 ek+5 dl tejföl, olaj vagy zsír a sütéshez, 2 fejes saláta, 20 dkg szalonna, 2 ek tárkonyecet, 2 szál friss rozmaring
A sertéskarajt felszeleteljük, sóval, borssal ízesítjük. A megtisztított, lereszelt burgonyát a felvert tojással, 15 dkg liszttel, az 5 evőkanál tejföllel és kevés vízzel összekeverjük (sűrű palacsintatészta állagú legyen). A hússzeleteket a maradék lisztbe forgatjuk, utána a masszába forgatjuk é meleg, de nem túl forró zsiradékban kisütjük. A fejes salátákat megmossuk, az apróra vágott szalonnát serpenyőben megpirítjuk. A szalonnát az 5 dl tejfölhöz keverjük, sóval, borssal, a tárkonyecettel és a vágott rozmaringgal ízesítjük majd tálaláskor a salátára öntjük és a hús mellé kínáljuk.
Pirított pulykamell újkrumplis raguval
Hozzávalók:
10 dkg füstölt szalonna 60 dkg pulykamellfilé 60 dkg újkrumpli
15 dkg csiperkegomba 2 piros színű paprika 2 szál zöldhagyma
1 csokor petrezselyem frissen örölt bors, só 4 dl olaj a sütéshez
Az apró kockákra darabolt szalonna zsírját magas falú serpenyőben kisütjük, majd beletesszük a kockákra vágott pulykamellfilét, és fehéredésig sütjük. Rászórjuk a cikkekre vágott csiperkét, a kockákra darabolt paprikát és a vékonyra szelt zöldhagymát. Magas tűzön, rázogatva összepirítjuk,és közben sóval, borssal, petrezselyemmel ízesítjük.
Amikor elkészül és a zöldségek roppanósan puhák, lehúzzuk a tűzről.A megtisztított, megmosott újkrumplit a hússal megegyező nagyságú kockákra daraboljuk, majd ha teljesen leszárítottuk, a forró olajbanpirosra sütjük, és jól lecsepegtetve a pulykaragura szedjük. Végül az egészet összeforgat juk, és forrón tálaljuk.
Másféle zöldségekkel, zöld borsóval, cukkinivel, zöldbabbal is gazdagíthatjuk, aszerint, minek van szezonja.
Pulykás székelygulyás
Hozzávalók 4 személyre: 600 g kicsontozott pulykacomb, 4 ek. olaj, 1 nagy fej hagyma, 1 kk. pirospaprika, 1/4 kk. köménymag, 1 gerezd fokhagyma, 1 hegyes- csípős zöldpaprika, 1 paradicsom, só, bors, 800 g savanyú káposzta, 1 babérlevél, 4 dl tejfól, 30 g rizsliszt
A húst megmossuk, kisebb kockákra vágjuk. Az olajon megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát, rádobjuk húst, erős tűzön fehéredésig pirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával és a köménymaggal, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a felkarikázott zöldpaprikát a meghámozott, felaprózott paradicsomot. Kissé megsózzuk, és saját levébe fedő alatt puhulásig pároljuk (45perc). A savanyú káposztát szűrőtálba tesszük, folyó víz alatt kissé kiöbIítjük majd egy kevés vízzel és a babérlevél puhára pároljuk, ha túl sok levet ereszt leszűrjük. A tejfölt elhabarjuk a rizsliszttel, pörkölthöz adjuk, felforraljuk, majd káposztához keverjük, és jól összeforraljuk. A babérlevelet kidobjuk, a káposztát mély tálba szedjük, tetejét meglocsoljuk 1-2 ek. tejföllel. Pirospaprikával, petrezselyemmel dÍszÍthetjük, forrón tálaljuk.
Rakott zöldbab
1 kg zöldbab, 30 dkg puha fűszeres kolbász, 2 egész tojás, 2 dl tejföl, 8 dkg reszelt sajt, 2 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika, diónyl vaj vagy margarin, zsemlemorzsa, só, bors, ételfzesltö
A megtisztított zöldbabot sós vízben a fokhagymát is . hozzáadva félpuhára főzzük, majd szűrőn lecsepegtetjük. Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal, megszóruk zsemlemorzsával, és beleteritjük a leszűrt zöldbabot. Rárakjuk a keményre főzött, karikákra vágott tojásokat és a felkarikázott kolbászt. Enyhén sózzuk, borsozzuk, kevés éte!ízesítőt is szórunk rá. A friss petrezselymet finomra vágjuk, szintén a rakott zöldbabra szórjuk, és rárakunk még egy karikára vágott zöldpaprikát is. A tejfölt a reszeit sajttal és egy kevés sóval elkeverjűk, és meglocsoljuk vele a zöldbabot. Előmelegített sűtőben, alufóliával lefedve, mérsékelt tűzön körülbelül 25 percig sütjük, majd levesszük a fóliát, és az étel tetejét pirosra sütjük.
Rác csirke
Hozzávalók: 2 csirkemell, 60 dkq
burqonya, 30 dkq zöldpaprika, 20 dkq paradicsom, 2 fej vöröshaqyma, 2 dl teiföl, liszt, pirospaprika, só, olaj a sütéshez.
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk és karikára
vágjuk. A kicsontozott, lebőrözött csirkehúst apró csíkokra vágjuk. megsózzuk, lisztbe forgatjuk, majd forró olajban megsütjük. A hagymából, paprikából, paradicsomból az előző
receptben leírtak szerint lecsót készítünk. A burgonyakarikákat lerakjuk egy tűzálló tálba, ráhalmozzuk a lecsót, majd a
sülthúsdarabokat. Meglocsoljuk tejföllel, és forró sütőben kb. 20 percig sütjük.
Részeges kakas
1 egész kakas, 1 fej vöröshagyma, 1/2 dl konyak, 2 dl tejföl, 3 gerezd fokhagyma, mustár, olaj, só, bors, liszt
A megtisztított kakast feldaraboljuk, a nagyobb részeket kettévágjuk. A hagymát lereszeljük és kevés olajon üvegesre pirítjuk. Miután a tűzről levesszük, öntsük hozzá a konyakot, keverjük bele a tört fokhagymát, egy evőkanál mustárt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Az egészet jól összekeverjük és a húsokat bekenjük vele. Tűzálló tálba rakjuk, lefedjük és egy órát
állni hagyjuk. Kevés vízzel felöntjük és előmelegített sütőben lefedve puhára pároljuk. Amikor kész, a tejfölt elkeverjük 1 evőkanál liszttel, a húsra öntjük és még 5 percre visszatoljuk a sütőbe. Köretként rizst vagy tésztát kínálunk hozzá. A combokat a csont mellett vágjuk be, a mellehúst fejtsük le a csontról, Így jobban átjárja a pác.
Sajttal sült csirkemell
Hozzávalók: 60 dkg csirkemell, 8 dkg sajt, 1 dl tejföl, 4 dkg liszt, 3-4 evőkanál olaj, pirospaprika, szerecsendió, őrölt bors, só.
A csiremellet egyforma nagyságú szeletekre vágjuk, és kiveregetjük. Sóval, borssal, reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Lisztbe forgatjuk, és kevés forró olajban mindkét oldalukat megsütjük. Mindegyikre egy-egy sajtszeletet teszünk,megkenjük sós, pirospaprikával összekevert tejfölleL és forró sütőben a sajtot rápirítjuk.
Sertéscomb kapros cukkiniszósszal
8 szelet sertéscomb (diója) . 0.5 dl olaj .2 cukkini. 1 fej hagyma.2 csokor kapor . só . frissen őrölt bors .1,5 dl pecsenyelé .2 evőkanál tejszín .2 evőkanál tejföl. 4-6 csepp Worcester-szósz. 2-3 ág kapor a díszítéshez
A húst megmossuk, leitatjuk, húsklopfolóvalgyengéden megveregetjük, majd sózzuk, borsozzuk. Serpenyőben olajatforrósítunk, és a hússzeletek mindkét oldalát pirosra sütjük. Kivesszük a serpenyőből, és letakarva melegen tartjuk.A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a megtisztított és finomra vágott hagymát,beleöntjük a pecsenyelét,a Worcester-szószt. Megsózzuk, enyhén megborsozzuk,
majd hozzáadjuk a megmosott és vékony csíkokra vágott cukkinit, végül ráöntjük a tejfölt és a tejszínt. Az egészet sűrűre forraljuk, de vigyázva, hogya zöldségek ne puhuljanak meg túlságosan. A legvégén tesszük bele a kaprot, és ha szükséges,a szószt utánaízesítjük. Tálaláskor az előmelegített tányérra tett hússzeleteketleöntjük a mártással, és vágott kaporral díszítjük. Köretnek vajban átforgatott főtt tésztát adunk mellé.Aki nem kedveli a kaprot, anélkül is elkészítheti, vagy helyettesítheti más fűszernövénnyel.
Sertéstokány galuskával
Hozzávalók: 80 dkg sertéshús, 10 dkg fűstölt szalonna, 2 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál liszt, csípős paprika, pirospaprika, só.
A szalonnát apró kockára vágjuk, és a zsírját kisütjük. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, megpirítjuk, majd pirospaprikát keverünk hozzá. A feldarabolt húst rátesszük, mielőtt még a paprika megégne, többször átforgatjuk, majd kevés vízzel felengedjük. Sóval, csípős paprikával ízesítve puhára pároljuk. A tejfölben csomómentesen elkeverjük a lisztet, a megpuhult húsra öntjük, és összeforraljuk. Galuskával tálaljuk, petrezselyemmel, paradicsommal díszítjük.
Sonkás-tarhonyás csirke
3 evőkanál olaj, 35 dkg házi tarhonya, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál fűszerpaprika, 60 dkg csirkeaprólék, 15 dkg füstölt sonka, 2 közepes burgonya só, frissen őrölt bors, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom
A forró olajon megpirítjuk a házi tarhonyát, rászórjuk az apróra vágott vöröshagymát, a fokhagymát, jól összekeverjük, majd lehúzzuk a tűzről, és megszórjuk a fűszerpaprikával. Ezután hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott csirkeaprólékot, az egyforma csíkokra vágott sonkát, a kis kockákra darabolt burgonyát, és felöntjük a tarhonyához képest három és félszeres mennyiségű forró vízzel. Ha felforrt, megsózzuk, megborsozzuk, rászórjuk a kicsi kockákra aprított zöldpaprikát, paradicsomot, és fedővel letakarva, lassú tűzön 25-30 perc alatt megpároljuk. Ha elkészült, forrón tálaljuk. Házi vagy akár bolti csalamádét kínálhatunk mellé savanyúságnak.
Szatmári burgonya
Hozzávalók: 40 dkg darált sertéshús, 80 dkg burgonya, 12-12 dkg zöldpaprika és paradicsom, 8 dkg füstölt szalonna, 3 főtt tojás, 2 dl tefjöl, 1 fej vöröshagyma, 2-3 evőkanál olaj, pirospaprika, őrölt bors, só.
A finomra vágott hagymát az olajban aranysárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk a darált húst, sóval, borssal ízesítjük, és lepirítjuk. Megszórjuk pirospaprikávaI, majd kevés vizet alá öntve a húst puhára pároljuk. A szalonnát kis kockákra vágjuk, kisütjük, és összekeverjük a főtt, feIkarikázott burgonyávaI. Kiolajozott tepsi aljára egy sor burgonyát teszünk, a darált húst egyenletesen elosztjuk rajta, majd a tetejére rakjuk a tojás-, paprika- és paradicsomkarikákat. Enyhén sózott tejföllel leöntjük, és sütőben megsütjük.
Tejfölös aprópecsenye
Hozzávalók: 60 dkg sertés szűzpecsenye, 12 dkg gomba, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2-2 dl tejföl és olaj, 2-3 evőkanál mustár, pirospaprika, őrölt bors, só.
A lehártyázott húst őröltborssal fűszerezzük, mustárral bekenjük, majd olajat öntünk rá, és hűtőszekrényben 36 órán át érleljük. Ezt követően ceruza vastagságú csíkokra vágjuk. A finomra vágott hagymát kevés olajban üvegesre pirítjuk, beletesszük a húst, a vékony szeletekre vágott gombát, és megsózzuk. Amikor az anyagok megpirultak, pirospaprikával, borssal fűszerezzük, majd rátesszük a zúzott fokhagymát. Ráöntjük a tejfölt, és sűrűre forraljuk. Petrezselymes burgonyával tálaljuk.
Tepsis húsos galuska
Hozzávalók: 50 dkg darált sertéshús, 40 dkg liszt, 10-10 dkg zöldpaprika és paradicsom, 2 fej vörpshagyma, 2 tojás, 2 dl tejföl, 2-3 evőkanál olaj, pirospaprika, só.
A finomra vágott hagymát az olajban megpirítjuk, hozzáadjuk a darált húst, és megpároljuk. Beletesszük az apró kockára vágott paprikát és paradicsomot, majd sóval és pirospaprikával ízesítjük. Közben a lisztből a szokásos módon elkészítjük a galuskát. Kisebb tepsit kiolajozunk, és rétegezve beletesszük a galuskát, a párolt darált húst, majd ismét a galuskát. A tetejére simítjuk a tejfölt. és alaposan átsütjük.
Töltött csirkemell
Hozzávalók: 2 nagy csirkemell, 1 zsemle, 5 dkg füstölt szalonna, 1 kisebb vöröshagyma, 5-8 dkg gomba, só, őrölt bors, fél csokor petrezselyem, 4-5 vékony szelet húsos szalonna (sliced bacon).A mártáshoz: 1 vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, só, 1 csapott evőkanál pirospaprika,1-1 paprika és paradicsom, 25 dkg gomba, 1 dl tejföl, 1 evőkanál liszt.
Mindkét csirkemellet óvatosan kicsontozzuk úgy, hogy a két fél mell egyben maradjon. Lapjában bevágjuk, kiverjük, és körbevágjuk úgy, hogy téglalap alakúak legyenek. A leeső kb. 20 dkg húst ledaráljuk, a beáztatott és kifacsart zsemlét hozzáadjuk. A füstölt szalonnát kis kockákra vágjuk, kisütjük, a lereszelt hagymát meg a fölszeletelt gombát megpirítjuk benne. Megsózzuk, megborsozzuk, a petrezselyemmel fűszerezzük, a hússal elkeverjük. A mellfiléket megolajozott alufóliára fektetjük, szalonnaszeleteket rakunk rájuk, a tölteléket rápúpozzuk, összegöngyöljük. A mártáshoz a fölaprított hagymát az olajon üvegesre sütjük. Pirospaprikával meghintjük, 4 deci vízzel fölöntjük. Az apróra vágott paprikával meg paradicsommal ízesítjük, megsózzuk, a húst 25 percig főzzük benne. Utána kivesszük belőle, a cikkekre vágott gombát hozzáadjuk, végül a tejföllel simára kevert liszttel sűrítjük. A fölszeletelt húst a paprikás gombamártással körülöntjük, és zsemlegombóccal kínáljuk; aminek a masszájába savanyú káposztát is keverhetünk.
Töltött dagadó
fél sertésdagadó, 5 tojás, 3 száraz zsömle, 15 dkg csirkemáj, 15 dkg füstölt szalonna, 1 gerezd fokhagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, só, bors
A zsömléket lereszeljük, a szalonnát és a csirkemájat apró darabokra vágjuk. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a reszelt zsömlét, a májat, a szalonnát és a petrezselyemzöldet, sóval, borssal, reszelt fokhagymával fűszerezzük. A töltelékkel megtöltjük a dagadót, a lyukat bevarrjuk.
A tepsibe 1 dl olajat és 1 dl vizet öntünk, beletesszük a dagadót, fóliával letakarjuk, majd előmelegített sütőben kb. háromnegyed óra alatt készre sütjük. Az utolsó tíz percre távolítsuk el a fóliát.
Töltött káposzta
Hozzávalók a gombóchoz: 40 dkg sertéshús, 4 gerezd fokhagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 2 tojás, 12 dkg rizs, savanyított káposztalevelek pirospaprika, őrölt bors, só. A káposztához: 80 dkg savanyú káposzta, 1 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, babérlevél, 1 evőkanál pirospaprika, 2dl víz, 2 dl tejfól, 2-3 dkg liszt
A káposztaleveleket terítsük ki, és óvatosan vágjuk ki a vastag ereket belőlük. A hússal együtt daráljuk le a szalonnát, a fokhagymát, a vöröshagymát, majd fűszerezzük, és gyúrjuk hozzá a tojást. Főzzük meg félig a rizst, és azt is dolgozzuk a gombóc alapanyagához. Göngyöljük az előkészített káposztalevelekbe, de figyeljünk arra, hogy a két végét jól nyomkodjuk vissza. Vágjuk csíkokra a szalonnát, és piritsuk zsírjára. Vágjuk össze a hagymát is, és a szalonnára téve pirítsuk meg azt is. Szórjuk meg egy evőkanál pirospaprikával, majd keverjük el, nehogy megégjen. Öntsük fel vizzei, majd tegyük hozzá az átmosott káposztát és a babérlevelet. Igazgassuk el közötte a töltelékeket, és fedő alatt lassú tűzön, kb. 50 percig főzzük. Ha kevés lé maradna az edényben, főzés közben azt is pótoljuk. Ha félünk, hogy a töltelék túlfő, vadásszuk ki a fazékból, és főzzük még egy fél órán át a káposztát. A tejfölt keverjük el a liszttel, és habarjuk be vele a káposztánkat. Tejföllel tálaljuk.
Töltött káposzta 2
Hozzávalók 4 személyre:300 g füstölt sertéshús (csülök, tarja, comb, oldalas), 1 kg savanyú káposzta, 8 savanyított káposztalevél, 50 g füstölszalonna, 1 közepes fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 100 g paprikás kolbász, 400 darált sertéscomb vagy-lapocka · 1 tojás, 80 g kerek szemű rizs, 1+1 kk. pirospaprika, só, bors, 1 babérlevél, 2 ek. olaj/zsír, 30 g liszt., 2 dl tejföl, 1-2 szál petrezselyem.
A füstölt húst megmossuk (ha kemény, előző este beáztatjuk hideg vízbe), méretének megfelelő edénybe tesszük, és annyi hideg vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje, majd fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára főzzük (1-1,5 óra, kuktában 40 perc). Közben a savanyú káposztát szűrőtálba tesszük, kissé kimossuk, hogy vad savanyúságát elveszítse, majd lecsepegtetjük. A káposzta leveleket széthajtogatjuk, vastag levélerükről levágjuk a „domborulatot", vagy húsverővel elvékonyítjuk. A szalonnát apróra felkockázzuk. A hagymát és a fokhagymát megh&a